Klik utk belanja Amsyar

Khamis, 25 Ogos 2011

Preparation rayaku!!

Tak sabarnyer nk raya..yuhuuu..tahun ini adalah tahun giliran suami aku.. *pasrah*

tapi ok apa beraya kat sana, makanan adalah sedap!!!..eleh, jgn ko kata "eiii..makanan org sabah gelilah..lain macamlah..tak boleh nk masuklah" aku sepak kang.. *terus batal puasa*

selama aku berada di sabah, makanan mmg dijamin sedap..aku ni dahlah cerewet bab makan2 nih..tp mmg makanan kat sana sedap sesangat tau..lagipun ko tgklah kaum apa..kalo macam suami aku mmg makanan diaorg sedap dan mmg boleh terima tekak aku nih..bertambah2 lagi tau..

tgk..citer dah ke laut..wakakakkakaka!

ok, citel hal preparation nih kan..aku dah buat preparation dari tahun lepas..excited katanya..yelah masa aku preggy hari tu aku mmg takder mood nk beraya ke haper..so nk balas dendam nih, masa raya gak tahun lepas aku ajak suami aku p beli kain tuk buat raya tahun depan (raya tahun ni la)..

org lain p beraya..kami laki bini p cari kain tuk raya tahun depan..

baju raya kami semua aku beli..ada gak yg mertua dan family aku bg khususnya tuk Amsyar lah kan.. dia mmglah beruntung sesangat..baju raya dia paling banyak, dgn kasut raya nyer..ng songkoknyer..sampin jerk tak beli, mau macam pakai skirt pulak anak bujang aku nnti....aku adalah dalam 6 pasang kot baju aku tahun nih..suami aku dalam 4 pasang. Seluar raya tak beli tahun ni sbb seluar dia pun baru beli n masih elok..berjimat2 katanya..

aku kalo time raya mmg baju banyak..mesti lbh dari tiga pasang..tp takleh aku beli sekaligus kan..ada tu awal tahun, buat..simpan..beli, simpan..ada tu org bagi..ada tu beli sbb nk pakai masa kawen org tapi tak pakai2 sbb vogue sangat..hahahaha..so simpan tuk raya..cuma baju tuk raya pertama tu mmg khas aku buat tuk raya..special sikit..tema tahun ini adalah... hitam!!.. ini tema suami aku yg nak..aku on jerk sbb aku suka bertema2 nih.. *asalkan kain aku yg pilih..dan warna aku yg decide terang atau pudar*

family aku tak suka bertema. lbh2 lagi abah aku tu. mana mau dia bertema2 nih. macam boria katanya. lagipun masing2 dah besarkan. masing2 ada warna pilihan sendirik. aku rasa sekali jerk kot kitaorg ikut tema. pastu kena ikut tema mak aku.warna hijau pucuk pisang. dah macam pokok berjalan dah..

so, bila dah ada family, on balik lah tema2 nih. tahun lepas warna merah bata. baju hantaran. tahun lepas kan aku preggy so mmg tak ada keinginan nak bergaya2 hahaha..muka pun sembab giler walaupun pakai make up..mak aku asik cakap jerk aku ni mgandung anak lelaki..

kuih raya tak ada yee tahun nih. bukan apa, tahun lepas beli kuih raya semua ke tong sampah. sbbnya org dtg umah kita bukan nak makan kuih raya tau. nak suh masak. kalo ko tak masak, mulalah nnti kuar ayat2 pedas diaorg nih. kuih raya dah tak layan.mgada jerk kan..tu yg suami aku kata, tak payah kuih raya tahun nih. selalunya mertua aku akan bekalkan kek-kek. sbb kakak ipar dari miri. so mmg banyak lah kan kek lapis sarawak tu. nyum..nyum..

hari raya ke7 kami akan bercuti ke kundasang. baru dapat merasa berjalan cuti2 malaysia sbb takder saper kat umah mil. mil, fil and adik ipar p jb hantar adik ipar masuk utm. so, mil cadangkan kami p kundasang berjalan. semalam saja tapi oklah kan. mana nak dapat hari raya bercuti2 malaysia kan. aku dan kakak ipar dah search dah tempat2 menarik kat sana. ladang lembu ala2 new zealand tu lah tempat utama aku..hahahaha..nk verangan bercuti ke oversea ajer..

tu jerk kot citer raya aku tahun ini. meriah juga lah kan. kalo belah aku mmg malam raya kat sini lagik sbb kitaorg pagi raya berkumpul umah parent aku n pastu baru konvoi p kuala selangor n esoknya p johor pulak. mmg mak masak kat umah siap2 kami lakibini pulak datang sehelai sepinggang bawak perut nak makan hahahahaha... sedihnya sbb tak dapat raya n buat kecoh ng adik2 aku yg sengal2 tu. sure diorg pun boring bila ketiadaanku..hahahahaha..

ohw lupa nak kepochi, smlm suami aku belanja kasut raya lagi satu. so kasut raya aku adalah dua pasang!!..wah sukanya makcik. dua2 kasut wedges. sumpahsukagilagila wedges ok. tapi pakai buat eksen masa raya je kot..tak dan lah nk naik kapal dukung anak pakai wedges, mahu tersadung haku..hahahaha

esok dah nak terbang. kepada yg memandu berhati2 lah yee. biar lambat asal selamat. pastikan keselamatan rumah dan diri terjaga. aku tak sabar nk bawak amsyar kumpul duit raya nih..keji kan..ala..seronok2 jerk pun, bukan apa..kata ada anak kan..

laptop suami aku ni, dah mereng kot. caps lock macam dah rosaklah. tu yg huruf aku semua guna huruf kecil. permulaan kata ke haper semua bantai kecil. asal dapat baca sudahlah erk..maklumlah sejak ada amsyar ni, sian laptop suami aku, asik kena pukul jerk..belikan 'laptop' dia taknak pulak..nak gak yg org lakibini berebut guna..dia pun nak berebut guna gak.. ;)




Jumaat, 5 Ogos 2011

Makcik Oh Makcik

Kisah ni dah lama dah..masa tu aku baru sebulan berenti kerja..skrg ni dah nk tiga bulan dah..cepat nau masa berjalan kan..tgk2 anak aku dah tiga!! kahkahkahkah..

ohw..ni cerita pasal seorg makcik dekat umah mak aku ni..biasalah makcik2 kan selalunya kepochi..kalo kepochi mesti makcik..makcik mesti kepochi..begitu..

satu hari tu, aku macam biasalah dtg membawa anak aku ke rumah mak. Datang saja2 memperhabiskan beras. Kes sorang2 kalo malas masak, aku dtg umah mak. Senang dan mgenyangkan. Anak mak aku jaga. Aku leh lepak2 tgk tv sambil baring2. Eh..eh..bukan aku yg nak kehidupan heaven begitu bila dah ada anak. Tp mak aku yg baik hati nk offer kan..takkan aku nk kata tidak..kecik hati mak aku..dah lah Amsyar dari sehari mmg mak yg jaga kat sepital..tetiba ko nk lupa daratan..kena sumpah jadik peti ais tiga pintu baru ko tahu..

masa nk berjalan ke umah mak terserempak ng makcik sorang ni. Dia tgh duduk2 depan umah dia. Dia tegur Amsyar jadik aku berenti lah kan. Kang dicop kurang ajaran karang..sentap pulak..jadik dengan senyum simpul aku pun berenti..borak2 tetiba dia tanya.. *sbnarnya dia dah tahu, tp biasalah kalo stock makcik2 mmg suka myiasat hal rumah tangga orang *

Makcik Kepochi: Tak kerja ker hari ni?..
Aku yang ramah: Tak..dah berenti dah..
Makcik Kepochi2: Apasal berenti?. Buat rugi jer berenti. Belajar pandai2. Jauh2, berenti pulak.
Aku yang masih ramah saat ini: Suami suh jaga anak cik.
Makcik Kepochi kuasa 2: Kalo tahu jadik suri rumah, baik takyah belajar pandai2. Hantar jauh2 pastu jadik suri rumah. Buat susah mak bapak jerk.
Aku yg DAH TAK ramah: Nak jadik suri rumah pun kena ada ilmu gak cik . Bla..bla..bla.. *sambil hati dah mula nak sakit*
Makcik Kepochi kuasa 3 : Ni duk umah ni suami bagi duit tak?
Aku yang macam terkejut: bagi..
Makcik Kepochi kuasa 4: Berapa?
Aku yang macam....ergggg: RM+++ jerk..
Makcik Kepochi Kepocino: Oklah tu. Kalo dia tak bagi ko jgn berenti..

Mak aihh..sesuka hati makcik jerk kan nk cakap macam tu. Makcik Oh Makcik, kalo suami saya tak bagi sesen pun saya tak kisah sbb selama saya kawen dan hidup ng dia hidup saya SEMPURNA. CUKUP MAKAN, CUKUP PAKAI. apalah makcik ni..mmg btl2 macam org TAK BERILMU.. hambik ko..

Aku bukannya apa..kalo tgk family makcik ni kan. Suami dia kerja bagus. Kiranya macam org ada pangkat lah gak. Anak ramai lah gak tp satu pun tak der yg 'berjaya'. Ada yg 'berjaya' pun ala gitu2 jerk..suam jerk aku tgk..mana taknyer..pemikiran makcik ni sangatlah mundur. Dia kan duk umah jerk..tp masa aku kecik2 dulu aku p umah dia, dari pagi bawak ke tengahari sampai malam, satu family makan pisang goreng jerk. Selambak dia goreng pisang satu talam. Nah anak2 ko makan ni sampai malam..apakah??

Aku bukan nk umpat, bapak aku yg tak berpangkat sgt masa tu pun tak pnh bagi mak aku masak rupa gitu..pagi makan lain, tengahri makan lain,ptg mak aku masak cekodok. Malam makan nasi kadang2 lauk sama atau tambah2 lauk..kepelikan ok kalo aku tgk org makan satu hari pisang goreng sampai malam..

Aku nk jerk cakap gini.. makcik, saya ikhlas jaga anak suami saya. Sbb bila saya duk umah saya ada byk masa berkualiti ng anak dan suami. Masak tuk anak dan suami, jaga anak. Ajar dia tak kira ilmu dunia atau akhirat, macam2 lah makcik kang makcik pengsan lak dgr hujah saya nih..baik saya diam simpan dalam2 sudah..

pastu yg makcik sibuk nk citer pasal saya belajar pandai2..hantar sampai selatan sana pastu jadik suri rumah jerk macam rugi kan??..saya belajar bukannya MASTER pun..setakat DIPLOMA je hah..abis tu org yg jadik suri rumah ni BODOH lah erk makcik?..habis makcik tu surirumah gak kan??..hahahahahahha...

saya jadik suri rumah bukannya tak buat apa2 tuk family saya. Saya layari internet cari ilmu r/tangga dan keibubapaan sebanyak boleh. Semata2 tuk family saya. Bukan macam makcik, beli surat khabar tapi baca bahagian hiburan jerk. Mana saya tahu?..dah tu makcik asik duk depan umah macam takder kerja. Saya tahulah. Kalo tak pun saya layari blog yg ada resepi sedap2 try masak tuk suami saya. Tak pun resepi bubur tuk anak saya. Taklah diorg asik makan pisang goreng jerk sampai malam. Saya pun tak lalu makcik ni apatah lagik org lain..

Pastu makcik ni suka nau nak banding2kan anak aku ng cucu dia tu. Meluat lak aku dgr. Makcik, tiap2 budak progress dia lain2. Tak sama. Walaupun anak saya lambat sikit dr cucu makcik, tp Alhamdulillah anak saya sihat. Jarang demam macam cucu makcik tu memanjang demam. Sikit2 demam. BOSAN OK BILA ORG ASIK NAK BANDING2KAN NIH. Cuba saya bandingkan makcik ng mak saya..kalah makcik!!..hahahahahaha... ;p

lawaklah makcik ni..mmg lah kepochi btl..yang tak tahan tu siap tanya berapa suami aku bagi tiap2 bulan. Mak aku pun tak pnh tanya ok!!..ko lak yg bz body tanya haku..lawak btl..nasib lah aku tak kawen ng anak makcik ni tau..kalo tak, hahahahaha..tak sanggup aku nk teruskan ayat aku nih..hahahahaha

sejak dari insiden itu, aku bila lalu jerk depan umah makcik2 nih laju2 aku jalan..toleh pun tak..serik dah..kang dia tanya lak aku soklan dalam kain apa aku nk jawap..

mahu aku yang fengsannn!!!

tazkirah aku hari ini adalah:
kadang2 kita ni myibuk jerk hal orang, padahal hal kita sendiri pun lintang pukang. So, dari kita sibuk nk intai2 hal orang kan di bulan pose ni, baik kita tingkatkan amal ibadah, topup mana2 yg patut. Hati pun tak sakit. Ni bukan tuk makcik jerk..tuk aku gak. Biasalah manusia kadang2 kan khilaf. Jadik marilah kita sama2 beramal. Bye2... ;P


eh, LANGAU intai lagik tak blog aku yg femes nih?..apa khabar LANGAU. Dah terberanak ker?..hahahahahaha... *nampaknya makin banyaklah kaum LANGAU nanti..hahahaha*

Sabtu, 30 Julai 2011

berabad lama..maaflah

beradab lama aku tinggalkan blog ni..dah bersawang agaknya kan..bukan apa, aku tak bkesempatan nk menulis..maklumlah, takkan nk hadap internet jerk kan..anak dan keluarga harus diutamakan..eceh!!!

sbnarnya macam bosan nk tulis blog skrg..sbb rasa macam tak privacy..macam nk beli dairi n tulis kat situ..siap boleh buat gambar rajah atau conteng2 muka sesiapa yg kita tak puas hati tu..selesai!!

lately, byk betul benda/perkara yg melanda..macam..argh!!!!..nk marah!! tapi entahlah mungkin dugaan tak putus lagik..tabahlah wahai hati.. ;)

taktahu lah nk cakap macam mana lagik kan..kdg2 terfikir..satu kebaikan kita mesti org tak ingat tapi satu kejahatan kita cepat saja org ingat..susah kan kdg2 hidup ni..nak jaga hati org ni..org tu..tapi hati kita sendirik??..bila berterus terang tak dapat terima..aduhai..macam mana lagik..ada idea??

ohw amsyar sangat lasak skrg..dan akal panjang..macam2 tektik dia buat nk tarik attention ibu dia ni..sorrylah sayang, walaupun ibu duduk rumah, kerja ibu masih banyak..mana nak cuci baju, angkat kain, masak, lap lantai bekas biskut kamu yg bersepah tu, sapu lantai, cuci pinggan macam2 lah..tapi takper kita kan selalu spend masa masa mandi n tidur bersama kan..best haper...

rumah aku ni dah pnh dgn barang2 amsyar saja..ng mainan dia...bila aku kemas, dia sepahkan balik..aku letak elok2 dia capai pastu baling..dah semua terabur kat lantai..aduhai anak..tapi perangai kamu tu buat ibu gembira..tanda kamu bijak..otak kamu sentiasa berfikir..dan kamu pengubat segala derita hati ibu...sayang anak ibu dunia akhirat..

isnin ni dah puasa kan..harap2 aku dpt puasa penuh..insya Allah..dan susu sentiasa ada walaupun aku fasting kan..cuma taktahu lah larat atau tak..atau agaknya aku mmg terbongkang saja?..hahahaha..harap2 tak..ohw ni raya pertama aku yg agak sedih sbb raya jauh dr family tercinta..sedih sangat ok..dugaan!!

selamat berpuasa..semoga kita dapat melipat gandakan amal di bulan mulia ini..amin!!!

Selasa, 14 Jun 2011

kisahku sbg sorg ibu

korang ingat jadik ibu ni senang??..siapa kata??
kalo takder KESABARAN yang tinggi jangan haraplah wei..tak caya??..
meh aku cerciterr..

start dari korang preggy lagik ok..kalo jenis yg ada alahan teruk macam aku, jgn cakap lah dia punya nikmat..hahahaha..mmg superb..sampai lah nk bersalin aku rasa badan aku ni lain macam jerk rasanya..rasa macam tak best..silap2 makan, muntah..pening..ng penat, lesu pastu krem kaki..ng pedih hulu hati..ng kaki bengkak..sakit2 badan..macam2 lah wei..tapi itu lah nikmat mjadi wanita mgandung..sbbnya, kalo ko xngandung, ko takkan rasa..kan??

bila ko dah nak bersalin, nikmat lagik..tapi aku kan czer, tak lah merasa sakit nk bersalin tu, cuma rasa sakit pas bedah tu lah..itu pun dalam dua minggu kot rasa aku..tapi hari pertama kena bedah tu mmg 'nikmat' lah kata kau..hahahaha..tapi bila tgk muka anak, hilang sendirik sakit tu..

masa dalam pantang pun nikmat gak..macam aku, pantang aku agak ngeri kan..mmg ingat tu seumur idup hahahaha..bayangkan kena czer pastu kena tinggal umah berdua jerk ng anak..mmg lah mendapat makian yang terhebat hahahaha..dalam bab makan tak lah aku kisah sgt sbb aku ok jerk bab makan n minum dalam pantang..cuma perasaan lah..sangat2 terguris ng org2 sekeliling..nasib ada anak, tgk muka anak lega sikit amarah ku itu..wachaaaaa!!!

pastu ng anak meragam di waktu malam..ng tak tidur malam..mmg teruji ok..sampai skrg pun anak aku susah nk suh tidur, letih nk menidurkan dia, tapi tidurnya kejap..penat tak hilang dia dah bangun..tu blom lagik kita penat lelah tidurkan anak, pastu anak dah tidur org lak dtg nk melawat anak kita, terbangun anak. Pastu nangis sbb mgantuk atau takder mood..kita lagik yg berhempas pulas nk pujuk dia, org lain masa dia diam amik, bila dah nangis semua hulur kat mak dia balik.. mmg sentap tau..!!

time makan mmg ko takkan dapat nk makan lemah gemalai ala2 sopan..kalo boleh laju2 tau..pastu telan2..kalo pun ada org yg tlg tgk2 kan anak ko, ko mesti tak senang nk makan kalo anak ko meraung, gelisah semacam. Tak pun ko tak makan langsung. Tak kira lah ko mkn yg pertama ker yang lepas tu ker bg aku sama jerk. Kalo ko makan yg pertama, buatnya masa tu dia nk start meragam sbb org lain yg pegang dia, tak ker ko kena makan laju2 masa tu?..atau pun ko bagi org lain makan dulu, ko mkn kemudian pun lbh kurang gak..so tak dapatlah ko nk merasa lagik makan ala2 ayu gitu melainkan anak ko mmg jenis baik tak meragam langsung atau ko tak kisah pasal anak ko..lantaklah kan dia nak nangis ke apa..yg penting perut ko..ada???

bkn makan jerk aku rasa kena laju2. Mandi, mbuang semua kena laju2. Tak caya?.. tunggu ko ada anak nanti..caya tak cayalah kan..tapi ada gak anak yg tak meragam macam anak cousin aku. Tidur jerk. Jenis senyap. Susah nk dgr suara dia. Kalo letak pun diam jerk. Kalo Amsyar macam tu mahu aku kepelikan. Yelah dah biasa dia bising, bebel..aktif sana sini kan tetiba diam harus aku yang kerisauan. Hahahah..

skrg ni aku baru jaga anak sorang..tak dapat aku bayangkan dua atau tiga anak lagik..nak2 kalo dapat kembar. Pengsan tak?..ingat senang ada anak kembar?..lagi2 yang tak sabar..mmg bahaya. Ingat org ada anak kembar ko pun nak..aku yg sorang ni pun mmg sabaaaaaaaaarrrr sesangat. Kalo dua org, tak dapat aku bayangkan..

jap..jap..aku nk bayangkan kalo aku ada anak kembar..


Fengsaaaannnn!!!

Jumaat, 3 Jun 2011

Kalau ada anak perempuan nanti nak namakan Nora Elena


hahahahah..boleh??..
kalau maknanya bagus, why not kan..
manalah tahu anak aku nnti cantik macam 'Nora Elena' tu..

aku bukannya layan citer ni dr awal..bebaru nih jerk bila aku baca kat FB, ramai no yg bergosipan pasal citer nih..pastu aku pun busy body nk tahu..pastu apa lagik, bukak ler channel Duniamu TV3 pukul 7mlm setiap Isnin hingga Khamis.. hehe

Faktor yg menarik citer ni, bukan takat hero dia yg kacak tu iaitu Aaron Aziz dan juga heroinnya yang sweet iaitu Siti Saleha, tp citer ni serius romantik ok.. ko akan tersenyum2 sambil mbayangkan yang ' Nora Elena' itu engkau dan tetiba tersedar bila ada orang membaling bantal sbb myampah tgk muka ko tersenyum macam kambing tu... hahahahahahah

Serius lah kan beb..kalo ko dah kawen, lbh2 lagik pompuan kan, sure nk suami koberomantik2 macam si Seth Tan ni buat..btl tak??..tapi bersyukurlah dgn apa yg ado..sedar diri..diri tu bukannya secantik Nora Elena..hahahahahahaha *ketawa kan diri lagik*


Kalo dapat bc novelnya pun best kan.. novel Kasih Yang Suci. Tapi katanya novel ni mmg sold out sesajoo..hebat btl penangan Aaron Aziz nih..yelah kalo hero kacak..haruslah ramai suka tgk..macam aku gak lah..kalo baca novel mesti kena bayangkan si polan tu jadik hero..dan si pulun jadik heroin..kalo tak, macam baca novel tapi makna..wahhhh..ayat!!!

yang bestnya.. dalam duk kalut kita rasa Inspektor Amir yang rogol Nora, rupanya Seth Tan yg rogol bini dia sendirik dulu.. mana aku tahu??..ehhhh..bukan..aku tak baca novel..tak jugak ada kat lokasi masa drama nih tgh shoot jauh sekali yg mengarahnya..aku tahu pun dr org yg baca novel nih.. tapi tak tahulah kan, kalo2 diorg nk buat kelainan ker kan..manalah kita tahu..

tak sabar nk tahu episod seterusnya dalam drama nih..nak tunggu Isnin alahai lambatnya kan.. tu lah kalo dah mgikuti drama2 best nih..rasa macam tak sabarnya nk tahu pas ni apa..pas ni apa kan.. tu sbb aku tak berapa sgt tgk citer berepisod ni..tp sbb citer ni best so layan jelah..

'Abang, yatie cop tv lagik erk minggu depan.. sayang Abang.."

Khamis, 2 Jun 2011

Stew Daging versi aku

Sejak tak kerja ni, aku mmg masak tuk laki aku bawak bekal ke site..gigih ok..gigih..
aku ingat nak buat asam pedas. Tapi laki aku cakap dia tak mo ikan. Sbb ikan bertulang. Susah.
Yolahhhh!!

So aku pun kuarkan daging, suh dia potong. Kalo nak tahu, laki aku ni rajin tlg kat dapur. Suh tlg tumbuk cili ker. Dia mmg rajin cuma cepat atau lambat jelah kan..

Aku nk masak Stew Daging yang aku perolehu dari Bff ku.. iaitu Ggurl

Verytheeasymeasy ok nk masak stew nih..macam sup gak lah
cuma stew ni dia guna pes bawang, lada hitam, tepung gandum.
Kalo korang nk resepinya, bolehlah ke blog Bff aku nih..aku nk myalinnya malas..
lagipun tu kan resepi dr blog Ggurl, so bglah kreadit kat dia kan..
(sbnarnya dia pun dapat dr org lain gak..wakakakakakak..)
takperlah kan..sharing is caring katanya..
mana tahu korang macam aku, yg tiap2 hari nak kena masak..
mahu beruban nk pk masak apa..kalo nk tgk buku resepi pun, bahan2nya ada ker tak kan?
so, resepi ni mmg easymeasy tau..guna jer apa yg ada..

aku ni kekadang pening ok nk pk masak apa hari2..
alih2 aku ulang yg sama..laki aku ok jerk..aku yg bohsann..hahahaha..

ni hah stew aku. Walaupun rupa tak semegah, sedap ok


Rabu, 1 Jun 2011

A.M.S.Y.A.R 6 bulan

Amsyar dah 6 bulan..yeee aku tau dah banyak kali aku bgtahu kan.. *maaplah..*

aku nk update sket pasal Amsyar dah 6 bulan nih..ni maknanya aku tgh rajin..ataupun aku tgh free..kalo TERlebih rajin, tiap2 kali Amsyar masuk bulan baru aku update...hehe
antara progress Amsyar adalah seperti:

  • Dah pandai berpusing. Kalo tidur kat katil, mmg berpusing je kerjanya. Ada satu kali tu, aku bangun tidur, tgk kaki dia kat atas, muka kat bawah. Entah bila dia pusing pun aku xtahu..tetiba berpusing..macam gasinglah...
  • Mulut bising. Pot pet..pot pet.. ntah apa dia bising ntah. Kalo nk tidurkan, membebel jerk dulu baru terlelap..naik keta tgk org kepala botak kat sebelah pun mbebel. Siap kerut2 kening lagik. Ntah apa salah org botak tu pun aku tak tahu. Marah btl..sian dia nak...
  • Blom pandai merangkak. Baru pas meniarap. Pastu pusing terlentang balik. Aku mula2 risau gak. Tapi bila pk lain budak lain progressnyer kan..so aku tgk kan ajerlah..takper Amsyar, pelan2 yee..ibu sentiasa bagi sokongan..chaiyokkk!!
  • Dah boleh mamam.. ni paling best. Kalo tak asik tgk org makan pastu mulut pun konon2 macam mamam gak. Sian ok. Tp sbb nak sangat tunggu 6 bulan, so tunggu lah. Bila dah 6 bulan, mari berpegangan tangan kita menari poco2..
  • Manja ya amat...kalo dia dah bangun tidur kan..aku biar kan..dia tak nampak aku, elok jerk main sorang..walaupun kesian aku tgk, bila aku jengah n nampak aku. mulalah senyum..pastu bila aku tinggalkan..mak aihhh..meraung..macam apa ntah..bila aku dtg balik..mulalah buat muka sedih..pas angkat, gelak tak ingat..pandai ko yee nak..saiko ibu ko nih...
  • Suka sgt p dapur. Ko nak jadik chef ker nak?..kalo aku p dapur sambil dukung dia..mengeletek badan sbb suka..mulut bising..pastu kalo aku buka air kat singki..pun suka..bila aku kuar dari dapur..nangis..so bertapa lah aku kat dapur tu..buat2 kemas dapur..
  • Suka mencapai. Apa aku pegang..dia pun nk pegang. Tak leh kalah. Berebut2 lah aku ng dia..aku tarik..dia tarik..aku pegang dia pun ngada nk pegang. Bila aku pangku dia sambil tgk tv kan, remote Tv aku letak sblh, tetiba tv off. Terkejut ok. Rupanya dia p tekan button Off. Pandai lah tu, suh aku stop tgk Tv layan dia..kalo tak Off, ntah apa2 butang dia tekan..pastu terbongkok2 nak capai itulah..inilah..
  • Skrg nih, kalo nk mandikan dia..aku takleh mandi dulu. Sbbnya, ng aku2 sekali mandi. Mana taknya, dia p pukul2 air kat baldi tu sampai aku pun basah lencun..macam aku lak yg mandi sekali..pastu kalo angkat, nangis..sampai bila nk berendam kan..dia ok jerk..aku yg dah kecut kesejukan..
  • Dah tahu dah kalo kita nk p jalan. Kalo aku pakai tudung tu, pastu tak angkat2 dia, mulalah sedih. Bila aku angkat bukan main happy. 
Ini je kot yg aku ingat..kalo ada pape lagik aku update k.. pale pun dah weng weng nih..ngantuk k..yelah walaupun aku jadik house wife, bukan kerja aku relax je manjang..anak tak tidur, aku pun tak leh tidur..bila anak dah tidur, masa tu lah aku laju2 buat kerja..begitu.. ;)

Anak Bujangku dah 6 bulan

Apa yang best bila anak bujang aku dah 6 bulan??..certeka..certeka..??
yang bestnya bila aku dapat bagi dia mamam!!!..mamam tau..
aku ni punyalah eksited ..mmg niat nak masak bubur sendirik tuk anak bujang kesayangan aku nih..
no nestum ok..aku kalo boleh mmg taknak bagi nestum dan suami aku pun mmg tak berapa gemar bagi Amsyar nestum..dia lagik suka aku sendirik yg masak tuk anak dia..lagi barakah!!

so, hari khamis hari tu, dengan perasan berkobar2 mulalah aku memasak bubur tuk anak aku nih. Mula2 aku bagi bubur kosong jerk..mak aihhh, laju jerk dia makan..sampai tak cukup..hulur mulut lagik..bila aku lambat mulalah nak nangis..maklumlah nak, ibu ko ni bagi makan sambil tgk tv. Buka channel BabyTV 618 tu ingat nk bagi anak tgk dan leka..tapi ibu lak yg terover..maafkan ibu yee..dulu time ibu non ada channel2 khas tuk Baby nih..wahhhh..salahkan zaman pulak kan..

last aku yg bosan tgk anak aku makan bubur kosong. Padahal anak aku relax jerk. Dasar ibu ko ni yg eksited kan..so aku pun selongkarlah cari lobak kat peti ais. So masaklah bubur ng lobak pulak..seminggu gak anak aku makan bubur lobak. Aku blend lah sampai hancur. Macam ala2 yogurt gitu kan..senang lah anak nk makan.Telan jerk..

Hari ni ibu dah boring, tukar lak menu. Bubur brokoli. Ouls tahu, aku punya eksited nih, p lah Tescoberdua jerk ng Amsyar semata nak beli sayur. Macam2 sayur kot aku beli. Mmg semua tuk anak. Tuk kami laki bini makan macam TERlupa pulak..hahahah. Eksited kan?.. Sanggup tu aku dukung Amsyar. Dengan bawak bakul lagik.. (try nk tolak troli, tapi berat ok..tak larat aku nk dukung anak lagik..menolak lagik..semputtttt) Amsyar lak taknak duk stroller. Adui..hanginnnn gak aku..terpaksalah dukung. Bila dukung, bukan main senyum ko yee nak..senyum memanjang..macam org jakun pun ada aku tgk..pandang kiri..pandang kanan.. aku tarik sayur, dia pun tarik gak..aku pegang ni..dia pun nk juga..siap main tarik2 ng aku lagik..pastu kelam kelibut pulak cari Toilet nk cuci tgn budak kecik nih..dugaan sungguhhhhh...


Pas seminggu ni kita tukar bubur lain lak erk..bubur bayam nak?..bila dah serasi baru leh mix ng lain2..
tgk..sibuk nk pegang sekali..

kalo masa ni muka dia sebijik laki aku
muka langsi dapat tarik spoon dr ibu
pura2 tidur..lucu!!!


*ni yg aku suka jadik suri rumah nih, dapat masakkan bubur anak. Mmg khas dari air tangan sendirik. Tgk anak makan pun laju jerk..tak lah boring asik rasa yg sama jerk kan kalo bubur lain2 pas 1 week.. kalo makan nestum mmg tu jelah anak ko makan sampai habis nestum tu. Lagipun aku dan laki aku tak mo ajar dia makan instant. Tapi kalo dah terpaksa, macam tak sempat kan, tak salah bagi..sbb kadang2 kita nie terkejar2 kan. Nak buat itulah..inilah..cuma, jgn bagi Nestum saja..bagi dia rasa air tangan ibu juga. Kata org bukan setakat berkat, tapi anak akan lbh sayang ibu tau.. Insya Allah.. *

Selasa, 31 Mei 2011

sebulan sebagai HOUSEWIFE

Fuhhhhhh!!! baru ada masa nak update blog..
dah berhabuk kah?..mari aku kasi lap..
kalo bab habuk tu ok lagik kot..tp bab LANGAU ni yg susah sikit..takper, aku beli spray baik punya..
suka hati ko lah LANGAU..sure blog aku nih best kan..tu yg ko suka duk ngadap..

oklah..malas aku nk layan si LANGAU jadian nih..aku nk story morry citer aku..bukan citer SI LANGAU yang veryverytheferasantan tu..

telah genap sebulanlah aku mjadik house wife..best kah??..boringkah??
sebenarnya kawan2..boring ker..best ker..kita yg tentukan sendirik..bukan si anu..si polan dan si LANGAU..opss..maaf yee PUAN LANGAU...

hari tu 7HB sampai 17HB family mertua ada kat sini..so mudah sikitlah kerja aku..yelah dah mak mertua masak kan..pastu bapak mertua aku pun rajin..tlg vacum lah semua.. (ker aku yg pemalas sbb tu diorg yg wat kerja?..hahahaha..xper2..aku sedar diri ok..x macam org tu..hahahaha)

tapi idakler aku duk sesaja..menolong juga teman..menolong tengok hahahaha..aderlah takat kerja2 mudah sblm anak kesayangan ku itu bangun kan...anak aku tu super duper manja..bangun jerk cari ibu..cari ibu jerk bangun..begituuu..

pastu mak mertua aku balik..bapak mertua aku still duk sini lagik sampai 25hb..sbbnya jumaat 20hb tu dia nak p Johor..ada kenduri saudara..ohw jangan kau ingat, mereka tiada sedara di sini..bersepah ok sedara mara diorg..

so, aku kenalah masak kan siangnya..kalo tinggal aku ng laki aku jerk mmg petang baru aku masak..takpun bangun awal pagi masak dan bekalkan tuk laki aku sekali..tu kalo anak aku tak wat hal pepagi atau aku tak kemalasan..tp kalo tak, mmg aku masak tuk ptg terus, buat sarapan dan bawak bekal tuk laki aku dah save di situuu... bijak tak??

laki aku ni uols, mmg tak kisah nk bawak bekal..dia kan kat site, so kemalasan dia lagik melampau dari aku tau nk berjalan pepanas tu..so, sbg isteri yg mithali lagik memahami, bersilat lah aku ng sudu, sudip dan kuali..

bangun pagi2 masak..pas masak sapu lantai (ni kalo anak aku masih tidur lah..) pastu cuci kain yg sikit2 kat toilet tu pakai tangan..masak bubur tuk anak aku.. (anak teman dah 6 bulan tau..bertambahlah perkhidmatanku)..selalunya masa nih anak aku dah bangun2 dah..kalo dia tak tidur balik mmg kerja ku seharian melayan dia jelah..maklumlah, kat umah aku berdua jerk kan ng dia..haruslah mgada lebih..kalo kat umah mak aku tu..elok jerk baring..tak meragam langsung!!!

kalo aku lapar, selalunya aku masak air, buat milo atau nescafe pastu makan ng biskut..takdernya aku nk order MCD ker apa kan..sedar diri lah sikit wei...

kekadang tu, kalo bosan..memandu lah aku ker umah mak aku..bukan jauh pun..tp mmg dugaan jugaklah memandu berdua ng anak aku nih..dia ni pesen cepat bosan..duk kat carseat lelama..mulalah..menjerit nk lepas..kalo dah sampai, aku tak kuarkan dia dari carseat lagik, pandang je muka aku, bila aku hulur tangan, lelaju gak dia hulur tangan suh amik..

malam lak, sementara tunggu laki aku balik, bagi anak makan (anak aku makan tiga kali, pagi, petang dan malam) pastu goreng sayur. Aku kalo goreng sayur mmg time laki aku nk balik. Baru sedap sayur tu..tak layu. Tapi kalo pesen malas, tak goreng pun tak apa..cuma aku ni kalo makan harus ada sayur.. kalo tak rasa kepelikan sajork...

tulah citer aku..very the simpledimple kan??..aku ni relax jerk..takder nyer nk kuar shopping..boring2an ker apa..astro kan ada..tgk jelah pastu gomol2 ng anak..kan very2 the bomb gitu??..kalo pasal duit mmg sesak lah kan..tp aku ni taklah suka meminta..apa ada..adalah..takder, takperlah..gituuu..kena sedar diri tau..kalo ko tak sedar diri mmg ko takleh jadik macam aku..hahahahah...

yg paling best..xder stress2..marah..ngamuk penat..sbb aku buat kerja relax jerk..bila nk start..bila nk rehat..anak aku meragam pun relax jerk aku senyum2..heaven kan????

Selasa, 17 Mei 2011

Ahad, 8 Mei 2011

Belum bkesempatan..

Sbanrnya banyak benda aku nk citer..tp biasalah bila dah jadik housewife ni mmg tak aderlah aku ngadap laptop 24/7 kan.. mmg payah lah kata kau..

macam2 hal..minggu lepas aku p johor..melawat saudara mara di sana..bestlah walaupun hanya bermalam semalaman..

minggu ni pulak mak mertua, ayah mertua n adik2 ipar ada kat umah aku nih..ayah mertua stay lama sampai 25hb sbb dia nk ke johor..


cerita??..hahahahaha..ada!!..byk..nnti kalau aku ada masa aku citer..ok..tata.. ;)

Rabu, 27 April 2011

Budak Comel yg gonjeng2 sket..

comel lah tu konon

ni kawan aku.. namanya Fatrisha..panggil Fat jerk..kadang2 aku ni tersasul gak panggil dia Eisha..dgr org ni panggil dia Fat..aku pun panggil Fat..dgr yg sinun plak panggil dia Eisha.. aku pun TERpanggil Eisha.. nasib aku tak panggil dia Yussof.. Yussof tu nama papa dia..


naper aku cerita pasal dia ni?..takdelah tadik aku round kat FB dia nih..teringat masa aku kawan ng dia masa kat PJB dulu..pastu terduduk satu umah ng dia..pastu selalu turun KL sesama..

tu yg macam nk recall citer pasal kami tu..kami ok..jap lagi aku tepek lah gambar aku..takkan gambar Fat je kot..dah kisahnya pasal KAMI kan..haruslah gambar aku feeling verangan model adooo...

mula2 masa aku tgk muka dia nih..sombong kot minah nih..pastu muka macam scary hahahah..mampos aku kalo fat baca nih..kena sumpah jadik tiket bas transnasional kot.. serius k..scary aku tgk muka dia..taknak lah kawan ng dia..


pastu ntah macammana..aku TERkawan ng dia..yg aku ingat dia ni suka mandi lewat malam masa kat hostel..aku selalu lepak bilik mine.. dari bawah aku nampaklah si Fat ni lenggang2 kak Limah p toilet bawak bakul kecik isi brg2 mandian dia tu..kul 12 lbh beb..ko bayangkan..kalo aku..postpone je kot..tak kuasa aku...kalo kat umah ok kot..kot lah.. hahaha

ntah tak ingatlah macammana leh kawan ng dia..tp yg aku ingat pas tak duk hostel aku duk taman cahaya masai..pastu aku selalu lepak kat umah sewa dia. Masa tu kot terkawan rapat ng dia. Pastu dia pun selalu dtg umah sewa aku. Pastu kan yg aku ingat ada satu malam tu, dia dtg lepak umah sewa aku..dia tgh sedih kot..ada krisis sket..pastu dia macam sedih2..ngadu2 kat aku..pastu ajak aku p CC..masa tu mana ada BERUKband nih lagik..harapkan CC jelah..pastu dia tjk aku gambar adik dia..aku tgk macam manja je dia ni tunjuk kat aku..pastu aku pun macam berubah jadik perempuan ala2 manja, ayu dan sopan...

Tu yg mula rapat ng dia tu..tapi best lah kawan ng dia..serius tak tipuuuuu


bila naik sem 5 dan 6 aku duk satu umah ng dia. Mine ng Zam pun sama. Bila aku ada krisis ng saper2 ke kan..dia mesti tanya aku dulu..maksudnya dia ni tak percaya lah kalo setakat dengar kata2 org je..dia lagik suka dgr dr mulut org tu..part nih lah yg aku suka.. pastu dia byklah pujuk aku..bagi aku pinjam brg dia..tapi aku malu nk pinjam..aku kan pemalu..auwwwwww... silalah percaya..


pastukan ada satu hari tu..aku ng dia nk balik KL.Kitaorg mmg selalu balik KL sesama..punyalah nk save duit kan..Fat ni rajin masak cekodok nak buat bekal makan dalam bas. Banyak lak tu. Dlm bas, kitaorg tak turun makan pun. Makan bekal jerk..pastu mcm malu2 ng mamat sebelah tu..nk pas pun sorok2..tapi sedap woo Fat masak cekodok.. tu baru cekodok..kalo Pizza lagik sedap kot.. agaknya lah..


Ada gak satu hari tu.. (macam lagu SATU HARI DI HARI RAYA pulak) hari jumaat. Aku ada kelas I.D, Fat tak ada. Kitaorg petang tu nk balik KL. Pas solat Jumaat dlm kul 3.30 macam tu kot, so Fat pesan kat aku suh booking mana2 prebet utk hantar kitaorg p Pasir Gudang ptg tu. Tp pakcik prebet tu mmg coii lah kot..aku punyalah ingatkan dia banyak kali..dtg tau amik kitaorg nnti..dlm kul 2.30 macam tu pas solat Jumaat..tp kitaorg tunggu tak dtg2..ko bayangkan dah kul 3.25 dah..tapi bukan takat bayang keta..bunyi enjin keta pun tarak..coii lah pakcik nih..mencikkk tau..tak pasal2 Fat punyalah gabra takut tertinggal bas, leh lak tersalah taip mesej nk antar kat prebet lain macam nih..

" saYANG kat bawah nih".. patutnya..


"SAYA kat bawah nih".. dah hantar baru perasan ko..


apa lagik..tgh nerves2 tu boleh bantai gelakkan..pas abg prebet tu dtg..

abg prebet tu pandang2 jeling2 kat Fat..hahahaha..kan dah TERPERASAN MACHO abang tu..

yang si Fat buat2 tak tahu.. "eh..bukan saya bang..bukan.." tp dalam hati jelah cakap macam tu...hahahahah


padahal dia perasan tu abg prebet tu pandang2 jeling2 manja kat dia..


lawak tahu tak..aku kalo ingat mmg ketawa lah..punyalh nerves takut tak dapat balik..yelah walaupun tiket balik KL tu cuma rm20 jerk..tapi masa study macam 200 kot..kan Fat kan..kalo tak, takkan siap bawak bekal cekodok kan..nasib ada abg Macho tu kan..kalo tak, makan cekodok kat umah jelah kita...

aku kalo borak2 ng Fat msti perli dia..

pastu tak leh lupa ada 'jelmaan Fat' masa aku nk mandi..

aku ni masa kat umah sewa mmg pesen mandi tak tutup pintu..tutup sikit jelah..

scary kot bilik ait tu.. bilik air lak pesen asing2 ng toilet berak..

so kalo ko nk berak..ko kena lalu toilet mandi dulu..so kalo aku mandi, pesen tak tutup pintu mmg nampaklah sape2 nk p berak..

so, ada satu pagi tu, aku tgh feeling2 model iklan shampoo rambut, aku nampak Fat laju jerk jalan masuk toilet berak..aku pun laju2 tutup pintu kasi rapat..malu lah wei..aku kan tgh.. bog**

tp, aku pelik lah..apasal Fat laju btl masuk..tak dgr pun dia pakai selipar ke apa..tak dgr pun dia tutup pintu n bukak air..pastu aku terdetik nk bukak pintu intai sikit..eh..tak ada org pun..eh..eh..


terus tak jadik nk sain kontrak jadik model shampoo rambut..

laju2 gak aku cuci rambut..sampai pedih2 mata aku cuci rambut..

kuar jerk dr toilet aku tanya mine yg tgh duduk depan tv..dia kata tak ada pun sesiapa lalu..

bila Fat kuar dari bilik dia..aku pun tanya lagik sekali kat dia..jawapannyaer?????



BUKAN DIA....



aku lak dah seram2 sejuk.. pulak tu baju yg Fat pakai sebijik sama ng baju 'Fat Jelmaan' pakai..cuba korang pk.. pk lah.. hahahahah



Fat kiri sekali masa jadik 'ustazah tarian'

ni Fat pas dah bersara jadik ustazah tarian..alamak mampos aku kalo Fat baca nih

macam2 lah kisah Fat ni..yg aku ingat dia ni mmg suka mandi malam... tgh2 mlm kot.. ntah apa pesen ntah..

ni lak aku..masa jadik penari..skrg dah berenti..

;'(

Aku hari tu, ingat aku preggy tau..

Hep..hep..jgn gelak2 k.. btl nih..aku kan cepat perasan!!

yelah..aku perasan apasal aku rasa lain macam nih??..

tak ada lah rasa nk muntah tu..tp perut aku sakit, mulut aku byk air liur..

pastu aku laju2 mesej kawan2 rapat aku..p canang..

"aku preggy kot wei.. aku preggy kot wei.."

yg kawan2 aku sume macam.. what??..ko ngandung..biar btl wei hahahahaha

pastu aku pun laju2 p beli UPT balik kerja tu..tp bukan on da spot aku buat pun

pagi esoknya baru aku buat..gelojoh mmg gelojoh tapi aku kan kdg2 pyabar gak..

kang buat ptg2 tetiba tak ada..dah ko tahu kan kalo nk buat UPT tu kena buat awal pagi..


so pagi2 tu..eksited ko aku buat..hasilnya??????????????????









-VE!!!!



perasaan aku??.. ada dua kot..50-50

aku gembira..sbb aku nikan czer..mana leh preggy skrg kan..kurang2 dua tahun kot baru leh..kang aku nk mjawab apa ng doc tu.. Amsyar pun kecil lagik..dia sorang pun aku dah macam pontianak..ni lagik kalo ada lagi sorang masa terdekat nih..


Sedih.. sbb aku mmg nak anak lagikkkkkkkkkkkk..tamak kan?..mmg lah pasni leh ada anak lagik..tp aku nk sekarang..leh tak sekarang?.. mmg tak sedar diri kan aku nih..yg ada pun terumbang ambing..nk lagik sorang..tamaklah ko ni yatie...tamak budak tamak...


alahai hati..naper sukar nk difahami?????



rindunya nk gila2 macam nih...

Isnin, 25 April 2011

4 Hari lagik nak jadik HOUSEWIFE!!

Mak aihhh..tajuk mmg tak ingat kan..berlagak kata kau..hahahah
Tak sabar ok nk jadik housewife..dah lama aku pendam cita2 ni..pas abis belajar..kenalah carik kerja..kalo tak, siapa nk tanggung aku kan..mak bapak aku?..cukuplah dah byk jasa diorg kat aku selama nih kan..bila kawen, ingat nk lah jadik housewife..tp macam sayang lah pulak..karang bulan2 takada duit nk berfoya..bukan laki tak bagi duit..tapi aku kan pemboros..hahahahaha

Bila mgandung, lagi sekali ingat nk berenti. Sbbnya, aku alami alahan teruk. Asik uwek..uwek sentiasa..pastu ada waktu tu..blom sempat sampai tandas aku dah ter uwek dulu..tp cekal ko pergi kerja..medical leave aku jgn kiralah..ada dalam duploh lbh kot..ng unpaid leave lagik...org kaya macam aku mmg selalu tak dtg kerja..hahaha


Bila dah ada anak ni..lagi kuat rasanya aku nk berenti..sbbnya..sayang kat anak!!.. yelah..macam lah aku sorang ada anak kan.. serius lah..tiap kali aku antar anak aku..berat jerk hati ni..rasa macam nk bawak jerk budak kecil masham tu sekali p opis..kalo bolehlah..tp ko gila apa..karang satu kerja aku tak siap asik layan anak bujang aku tu..dah lah manja kemain..kurus ibu kau ni nak main loncat2 nak bagi ko gelak..


bila dah berat hati tu ofkos lah airmata aku mgalir..pastu tak sabar2 nak balik kul 5pm..oleh kerana sblm ni laki aku yg antar n amik..mmg meroyan muncung panjang sedapa kalo laki aku amik lambat..stress tau..kat mata aku ni asik terbayang..anak..anak..lagik stress bila mak aku bgtahu anak aku macam termenung bila aku tak dtg2 amik dia..cthnya bila laki aku ada meeting last minit..


so, sbb utama aku nk berenti adalah sbb ANAK. Mmg aku niat nk jaga, didik sendirik anak2 aku. Nak diorg makan dari air tangan aku.Kiranya yang instant ni..no..no.. lah kan..akan ku masak makanan tuk suami dan anak2 ku dari air tangan aku dgn penuh rasa kasih sayang..Insya Allah..


Sbb keduanya..sbb kawan2 sekepala ng aku ramai yg dah blah..sorang2 blah..bosan tau..dah tak ada tmpt nk bergosipan..meluahkan perasaan..gelak2..so sangat bosan!!.. mmg stress tau..kerja aku asik nk memaki n mgherdik orang jerk..jangan salahkan aku..aku kan stress!!


lagi bertambah stress bila duk tmpt sama..buat kerja yg sama..jumpa org yg sama..mmg lagik stress..tak bertukar..serius aku dah bosan..aku ni tergolong dlm manusia yg cepat bosan..


tapi takper kot..aku kan dah pnh susah dulu..so kalo susah2 sikit ni no hal lah kot bg aku..aku ni bukannya jenis brg semua nk yg branded..yg gucci..yg LV ker..mmg aku kaki shopping tapi taklah aku nk melabur wang nk beli yg mahal segala..


Lagipun biar laki aku rasa tanggungjawab sket. Bkn selama ni dia tak betanggungjawab, cuma biar lbh lah sikit..sbbnya,aku kan kerja..penat kat tmpt kerja lagik..balik umah..nk buat kerja umah lagik..anak lagik..mmg rasa macam nk fengsan!!!..so bila aku duk uamh ni..taklah aku rasa nk fengsan..buat2 fengsan adalah kot..


aku berenti ni pun gamble jerk ko tahu stlh mdapat nasihat dr org yg dulu berenti kerja dr aku..n sama2 gamble gak..kalo tak try mana aku tahu kan..so gamble jelah.. laki aku bukan kaya no pun..bukan duit juta2 dlm bank tu..tp bila pk kami dua2 kerja..balik dah lewat senja..dgn nak uruskan r/tangga lagik..ng anak lagik.. (aku lah tu..) kul 12 mlm baru aku dapat makan..tu pun kalo semua kerja aku dah settle..


apa kerja aku?..meh aku nk cerita..aku ni cerewet tau orgnya..rimas aku tgk umah aku berselerak..lauk basi..pinggan tak cuci..sampah tak buang..mmg aku meroyan..so tiap hari bila anak aku dah berjaya ditidurkan..mulalah aku masak, cuci pinggan,buang sampah, masak air, isi botol air anak aku, isi air panas, charge hp aku yg selalu battery low tu, isi air dalam peti ais,cuci kain yang berbaki kat bilik air tu, macam2 lah kerja aku..tu yg kul 12mlm baru aku sempat makan..tu pun makan jenis laju2 n telan2 sblm anak aku bangun..ko ada??


kalo ikut aku semua aku nk buat, tp bila pk kemampuan diri..nk pakai maid tak mampu..terpaksalah aku buat semua..tu blom hujung minggu. Dgn nak cuci kain, angkat kain, lipat kain..iron baju,cuci toilet, main2 ng anak lagik..aku dah penat..dia tak penat2 lagik..asik nak main jerk..main dahlah nk main yg ekstrem..loncat2..berapa byk tu tenaga aku dh guna..


laki aku bukan tak tolong..tp aku ni jenis, aku suruh..ko kena laju2 buat. Kalo aku suruh ko buat, ko tangguh2 mmg aku hangin lah kan.. sbb aku tak suka kerja tangguh2 ni..bikin panas jerk..so dari aku arah org pastu org tu tak buat2 baik aku buat sendirik..begituuu...


so, utk adil, aku buat kerja rumah..ko pergi kerja..adil kan..tp aku rasa bila ada anak kecik ni mmg tak dapatlah aku nk buat kerja rumah 100%..so pahamlah yee keadaan umah aku..jgn nk komen2 lak bila dtg umah aku..kalo nk komen2 atau nk banyak ckp, pintu sentiasa terbuka tuk ko blah.. *tetiba tersentap*


lagi apa erk.. itu je kot..aku rasa dah cukup kuat kot alasan aku tuk berenti.. tp macam aku cakap tadik, laki aku bukannya kaya pun..tp dah mmg tanggungjawab kan..dia kerja cari duit, aku duk umah jaga n didik anak serta uruskan r/tangga. Lagipun dah kawen, kenalah berani pikul tanggungjawab, kalo taknak pikul atau rasa terbeban, baik takyah kawen. Sorang2 lah ko duk sampai ke tua. Sekian, Terima kasih.

Jumaat, 22 April 2011

Percubaan Pertama..

Nervous!!

Apa yg aku nervous?..nervous drive sambil bawak anak bujang aku kat sebelah..


Serius nervous okiesss..


Mula2 dia ok jerk..diam..tgk kiri kanan..pandang tgn aku tukar2 gear..


pastu mulalah.. erk..erk..pastu terus nangis jerit2 macam kena pukul tuuu..sampai terbatuk2 ko

ni nak balik nih..jgn nangis lagik erk..tak pasal2 kena berenti dulu tepi jalan bagi 'umpan' hahahahaha


*balik kerja leh lah..cuba time p kerja nk berenti tepi jalan..mahu halfday aku..hahahahaha*

Isnin, 18 April 2011

Khas tuk blogger

Aku pun baru dapat tahu ni..ntah khabar angin ke kan..macam FB lah..kata 15 March nk tutup..penat jerk aku transfer semua gambar tp tak tutup pungggg!!!

Khabarnya..semua blogger yang tidak mggunakan akaun google utk membuka blog, harus menukar akaun anda ke google..iaitu gmail. Maksudnya disini, if ko guna yahoo/hotmail macam aku, harus laju2 daftar blog guna gmail. Kalau tak, blog anda akan dihapuskan pada 25 Jun 2011..

Korang percaya ker tak erk?..aku ni dah lah malas nk buat akaun lain..tp kalo dah terpaksa n betul, kena gak buat kan..kalo tak habis semuanya musnah..berkecai kata kau..

cara2nya..

1. Create akaun gmail
[kalau dah ada... boleh terus tukar...tapi kalau belum anda...sila create ya...

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail yang telah di create tadi > klik Invite.


3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan , anda akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.


4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )


5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.


6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

[Kalau anda mempunyai lebih daripada satu blog...pastikan anda ulang proses ini ya sehingga semua blog anda menggunakan akaun Google sepenuhnya...]


Pesanan lagikkkk:

1. Semua blog yang anda follow akan hilang...dan anda perlu follow balik menggunakan ID baru ya... jadi setiap kali nak follow check dulu your ID...sebab kalau masih dalam ID lama... segala update akan masuk ke blog lama [which is yang login pakai yahoo mail]


2. Pastikan anda delete akaun Yahoo /mana2 yang bukan Gmail pada admin anda...kerana dikhuatiri blogger akan detect sebagai daftar under akaun yahoo. dan blog anda juga akan di delete kerana hanya blog yang daftar dengan akaun Gmail sahaja yang akan dikekalkan...harap maklum.


*Coiiiii..aku pun baru dapat tahu..semua ni tak betul..so takyah lah nk susah hati kucar kacit tukar p gmail..yahooooooo*

Ada benda nk bgtahu..

Patutnya aku ada benda nk share n bgtahu korang..khususnya blogger tegar lah..

Tp..ari ni mood aku ileekkk sbb smlm anak aku mgamuk tidur kul 1 lbh... ;(

Doakan anak aku tak mgamuk lagik erk mlm ni..leh lah aku relax sket mlm nih..

pastu leh aku update blog n bgtahu apa yg aku nk share tu..

penting tau benda tuuuu... tunggguuuuu!!!


*aduiii..perut lak sakit + cirit birit lak...huhuhu*

Khamis, 14 April 2011

Kita Bako..kita bakoo...

Hahahaha.. *ni namanya ketawa malu*

Sejak kawen dan punyai anak ni..aku mmg jarang menonton..membaca pun jarang.. harap aku di opis sajalah kalo nk membaca pun..dirumah??.. mimpilah....

Tetiba aku rasa aku ni macam terpinggir..ialah..org sibuk sebut 'kita bako..kita bako' yang aku ni terpinga2 apa yg bako??

pastu org sibuk nyanyi 'enjit2 semut..' nk bagi cuak..aku?..cuak ker?..

sekarang ni pasal usop..ntah aku pun tak tahu apa namanya..sbb aku tidak tgk kan..so mmg tak ada pengetahuan lah pasal ini cerita.. *tetiba rasa macam dah tua*

pastu mulalah meroyan kat laki aku...

serius aku tak tgk lagik citer Hantu Kak Limah balik umah tu..org kata best..lawak..

lagilah aku meroyan mahu tgk..yelah aku kan suka part2 ketawa nih..mmg terapi bagi aku..maklumlah aku kan dah jadik wanita emosi sekarang ni..sket2 emosi..sket2 emosi...huwaaaaaa

pagi tadik laki aku dah bgtahu..maybe mlm ni dah boleh tgk citer tu..aku punyalah paksa laki aku download..paksa ok..bila mahu tgk tak tahulah... pasni takada org nk eksen kat aku lagik...hahaha

Rabu, 13 April 2011

Beli satu dapat lagik satuuuuu

 Entri secara lajuuuuu...

ok..ok..meh aku bagi tahu..

aku ni kalo KFC mmg aku tak layan sgt..tp kalo pizza hut n McD mmg aku sukerrrr..

Setelah promosi pertama mendapat sambutan yang menggalakan, kini MCD keluar lagik satu promosi beb!!!.. BELI SATU PERCUMA LAGIK SATUUUUU!!

Ko adooo??..

Tapi tuk Fillet-O-Fish saja lah.. *aku mmg peminat ikan..so mmg sukerrrr..setappppp!!!*

So kepada yg suka makan McD, n TERsuka lah pulak kat Fillet-O-Fish ni..marilah ramai2 serbu McD yg berdekatan.. print sajor kupon ini..print manyak2 erk..hitam putih n berwarna pun diterima..

Yg tak suka Fillet-O-Fish tp saja gatal2 nk dapat percuma..bagilah kat aku..aku mmg berzaman lah kalo bab2 beratur org ramai2 semata2 nk makan free..orang ada anak kecik lah katamu.. *sigh*

Promosi dari 15 April 2011 hingga 24 April 2011

Ahad, 10 April 2011

Emosi Semalam

Semalam kan.. aku adalah marah + naik angin ok..

Sejak dh kawen, ada anak..mmg aku sgt penat. Bila2 lagik anak aku makin lasak dan banyak kerenah sekarang..bertriple2 lah penat aku..

Aku tak salahkan anak bujang aku tu..dia budak..bukan tahu apa pun..dia tak selesa..dia hanya tahu menangis..tp org2 sekeliling aku ni lah yg benggap ke apa..tak paham bahasa ker kan..aku ada anak kecik?????????

Dah lah semua kerja aku kena buat sorang.. *tak mgeluh, tp aku cuma luahkan*

smlm..tgh aku tidurkan Amsyar, tetiba terkejut dgr org ketawa kuat2..*waterfu**

terus aku keluar dgn hati yg panas..mulalah aku mgherdik..

terus semua diam..serius aku penat ok..

tlglah korang paham situasi aku..


tlglah korang kesian pada anak aku..


tlglah korang respek aku yg ada anak kecik nih..

mmg aku rasa macam rude kan..tapi bila org tak paham bahasa mmg aku bahasakan lah..

aku malas nk ckp banyak..pas herdik aku terus hempas pintu masuk bilik peluk anak bujang aku...

mmg aku SANGAT MARAH!!!!... GILER MARAH!!!

Nilai Kasih Ibu.

Orang kata aku lahir dari perut...mak...(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak           

Bila lapar, yang suapkan aku.... mak 

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak 

Bila bangun tidur, aku cari.... mak     

Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak

Bila nak bermanja, aku dekati...... . mak       

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak 

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya..... mak

Bila nakal, yang memarahi aku.... mak 

Bila merajuk, yang memujukku cuma...... mak         

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak 

Bila takut, yang tenangkan aku.... mak 

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak

Aku selalu teringatkan ..... mak             

Bila sedih, aku mesti talipon..... mak           
     
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak     
                
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak         
     
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk!"   
     
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
      
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
      
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak 
      
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
            
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.....mak   
     
Yang selalu masak makanan kegemaranku. ... mak
     
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam, lauk pauk..... mak
     
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak   
 
Yang selalu berleter kat aku... mak
     
Yang selalu puji aku....mak     
           
Yang selalu nasihat aku...... mak           
     
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak
   


Aku ada pasangan hidup sendiri....
       
Bila seronok, aku cari.....pasanganku   
   
Bila sedih, aku cari.....mak
 
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku 
     
Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak 
   
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku   
     
Bila berduka, aku peluk erat.... emakku 

Bila nak bercuti, aku bawa.....pasanganku         
     
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah..... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku  (eh tak boleh sambut valentine)
     
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku 
                
Bila-bila... . aku akan talipon pasanganku 

Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku                  

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak
      


Renungkan: 

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak 
 banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

  mak pon bukan nye nak sangat duit kau.....
  mak cume nak tengok anak mak je.....
  mak cume nak pelok je anak mak.....
  mak cume nak cium je anak mak....                

 
Berderai air mata jika kita mendengarnya. ..........
   


Tapi kalau mak sudah tiada...... ..... 


MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....     
 

Berapa ramai yang sanggup   menyuapkan ibunya...... 
berapa ramai yang sanggup   mencuci muntah ibunya......
berapa ramai yang sanggup   mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup   membersihkan najis ibunya......
berapa ramai yang sanggup   membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup  berhenti kerja untuk menjaga ibunya......
   
dan akhir sekali  berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya...... . 

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan
sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:


  1) Tolong pergi kedai : RM4.00

  2) Tolong jaga adik : RM4.00

  3) Tolong buang sampah : RM1.00

  4) Tolong kemas bilik : RM2.00

  5) Tolong siram bunga : RM3.00

  6) Tolong sapu sampah : RM3.00

  Jumlah : RM17.00 


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu
mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

  1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

  2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

  3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

  4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

 5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

 Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu..

Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya. 

Simbol / Objek Misteri dah terjawab dah!!

Korang ingat tak ini?.. objek-misteri-yg-bagi-aku-ntah-apa2

hahahaha..aku dah tahu jawapannya..

 itu simbol koloni..
apa itu koloni?..

Kolony ))K(( adalah satu social network yang berasaskan sms yang menghubungkan korang dengan kawan-kawan..

nak tahu lbh lanjut?.. korang klik sini  XPAC.COM


dah..dah..kan aku kata aku malas nk layan hahahahaha...



*aku kan belajar grafik, haruslah tahu pasal advertising ni..mak tak heran ok!!*

Jumaat, 8 April 2011

Keselesaan dgn MPV EXORA

Ada sesiapa tak yang rancang2 nak beli MPV??.. manalah tahu kan ada yang berminat nk beli MPV tapi macam was2 kan..yelah nak beli keta ni bukan leh main2 kan..kang tersalah beli nyesal seumur idup..hahahaha

Aku ng laki aku pun ada gak rancang nk usha2 MPV..tp bkn dalam masa terdekat ni kot..tgklah kalo ada rezeki lbh..dan anak lebih..hahahaha..haruslah beli satu MPV..takkan ko nak berasak2 asak pulak kan..

Lagipun senang kot kalo keluarga suami aku datang kan..boleh angkut semua sekali..takder yg makan hati.. *aku lah tu..*

Apa kata korang test Exora?..macam mana nak test?..jap lagi aku ajar..hahaha
Exora ni pun adalah best tau..

Dalam Exora ni ada tv, kerusi kulit so kalo anak ko kecik2..pastu lasak lak kan..sorang tumpahkan air..sorang panjat2..mmg tahan lah..pastu kalo tertumpah tu bolehlah lap kan..kata kulit haruslah senang dijaga..

Luasnya pun dalah terbaik gitu..kalo setakat naik dua tiga orang tu,ko boleh kasi lipat kerusi belakang tu..so kalo macam aku yang suka angkut macam2 brg kalo balik kg, mmg heaven lah kan.. separuh dari rumah tu aku nk angkut..hahahaha..


Macam2 lagiklah dia punya keistimewaan. Yang paling best kan..bila ko alarm keta ko pastu ko nk bukak balik kan.. dia automatik bukak tuk pemandu saja..so pintu tepi dan belakang mmg still berkunci lah.. so kalo korang, wanita2 di luar sana mmg sesuai lah pakai Exora ni..Kira keselamatan kita terjamin tau.. Takdelah bila ko masuk ada gak org jahat masuk kat pintu belakang kan.. selain semua pintu dikunci automatik bila ko tekan saja brek dan safety belt yg akan sentiasa berbunyi selagi ko tak pakai safety belt.. mmg bingit lah ko nak menahan bingitnya..so laju2 nnti ko pakai safety belt.. hahahaha

fuhhhh,,tarik napas sekejap..cakap pun tak ada guna ok..aku mahu bagi korang test sendirik ini MPV..manalah tahu rezeki korang berlebih2 ke nnti kan..mahu tangkap itu MPV satu..so kalo korang dah test Exora ni..korang tahulah best tak best ker Exora nih...

Kalo mahu cuba, try uols klik kat sini..
http://www.allaboutexora.com

pastu ikut step aku ajar nih..

klik kat yang bulat merah tu..
klik kat merah lagik.. (Register)
Isi lah apa yg patut..

manalah tahu kan..korang bernasib baik dan bertuah dapat test Exora ni selama seminggu..aku pun baru jerk isi..so reramai lah kita isi yee..pastu amik cuti seminggu makan angin..bukan senang woooo dapat naik MPV free selama seminggu..siapa nak bagi kan.. aku nak..hahahaha!!

Jengah2 lah yeee...

Ni kawan adik aku punya..tolong2 saja..

Jengah2 lah yee..mmg cantik2 tau..aku dah rembat berapa helai dah..

Rasa macam nk rembat lagik..tapi bagilah orang lain kan..

serius cantik..aku minat giler yg tudung ada bunga2 kat belakang tu..senang pakai.. cepattt..terhad tau tu!!!..

pergi sini.. ShawlCantik

Rabu, 6 April 2011

Tiba2 teringat..

Tadi laki aku masak nugget tempura..makan gitu2 jerk ng sos..sbbnya malas nk mkn nasi..bkn malas nk 'makan' tp malas nk masak..hahahaha


tetiba teringat..

dulu masa kecik, family aku taklah kaya sgt..sederhana jerk..so kalo abah aku beli nugget mmg heaven lah kan pastu asik berzikir kat telinga abah suh mama goreng nugget..

bila dah goreng, bahagi2 lah sorang 5ketul ker..pastu masing makan macam segan2 sbb nak eksen kat org yg abis cepat..padahal kuantiti sama jerk..cuba kalo mkn hidang mahu telan jerk kot..kan tamak hahahaha

serius rindu waktu tu..

skrg..nah berapa ketul nk makan pun aku dah tak heran..zana tu siap tolak lagik kalo mama nk bawakkan dia bekal nugget p skolah..no taste kan budak2 sekarang agaknya...


walaupun zaman tu kami agak susah..tu yg ajar aku jadik orang... syahdu..

Anak encem Ibu haruslah gojesssssss

Budak yg dah panjang akal
budak masham ni mmg dah panjang akal ok..serius tak tipu hahahahaha
mlm tadik dia tidur punyalah awal..nangis2 pastu aku kasi susu..terus tertidur..
bagus..senang kerja aku.. bolehlah aku makan dengan tamaknya..hahaha
ala..apa je pun aku mkn..nk tamak2 ng laki aku tak best ok sbb dia sgt
baik..selalu jadikkan aku DBKL.. tong sampah..tambah lagi lalink..nah amik nasi 
abang ni..nah lauk abg ni amik semua..gituuuu..tak mencabar langsung tau..

kalau mkn ng adik2 aku haruslah aku berlagak kakak yg tamak..adik2 kena mgalah ok..

selalu aku makan adalah secara telan-telan..ko tahu macam mana?..nnti tunggu korang jadik ibu baru korang tahu..pastu mkn adalah laju-laju..jgn kata mkn, semua pun lah kena laju2.. fenatttttt!!!

so smlm aku decide tidur awal..sajalah kan..cadangnya nak goreng nasi esok..alang2 budak masham ni dah tidur..aku pun tidur lah sekali..

rutin aku tiap mlm adalah..bertukar posisi..dia sekrg lasak ok..elok2 aku tidurkan dia secara menegak..pastu tetiba dh senget..senget kat bahagian aku lak tu..alihlah aku ke sebelah ..pastu bila dia nangis nk susu..dgn terpisat2 aku bagi dia susu..tp heavenlah kan kalo ko bagi susu badan nih..main jolok je dah siap..takyah aku nk susah2 p dapur buat susu macam tu...

pastu tadik...kul 5 pagi mata dia dah terbuntang pandang aku..pelik ok aku..selalu kalo dia rengek2 aku jolok je kat mulut dia terus senyap..ni tak..tolak2 aku lak..rupa2nya dah bangun..siap senyum2 lagik..ngada!!! aku tgk jam..mak aihhhhhhh..kul 5 pagi?..awalnya ko bangun.. mampuslah aku kalo dia bangun awal..jenuh aku nk melayan dia..nk mandi lagik..nak goreng nasi lagi..mahu kelaut semua plan aku nih..

nasib mood dia adalah baik..so taklah kelaut kan plan aku..bengang ok kalo kelaut..laki aku tu asik perli2 aku jerk..yelah..rancang nk masak itulah inilah tuk sarapan tp alih2 mesti kelaut hahahaha..tp tlh kubuktikan pagi tadik tau..*nada angkuh*

ntah macam mana..nasiblah dah nak siap masak..tinggal goreng2 jerk..budak masham ni dah takmo ng uwan dia dah..yg uwan dia ni..kalo anak rengek katanya nk susu..padahal aku baru bagi susu..takkan nk susu lagik kan?..so aku pun dukung bawa p dapur..baik diam lak dia..sambil mdukung..sambil mgoreng..

dahlah dia dah semangat..ko bayangkan..dgn tangan kiri nk tahan beban dukung dia..pastu tgn kanan nk mgoreng..budak masham ni tgk jerk aku goreng2 tu tanpa berkelip..yg lawaknya..bila aku berenti goreng pastu nk kuar dari dapur..dia menangis ok...so mgoreng lah aku balik..aku try berhenti goreng n nak kuar semula..dia nangis lagik sekali..so terpaksalah aku berlakon goreng2 lagik..nk bagi anak senyap..goreng jelah..

laki aku tersengih2 gelakkan aku.. cittt..

lawaklah budak masham ni skrg..ngada!!

pastu dah pandai tau..nk berdukung jerk..kalo aku acah2 dia nk letak dia start nangis..huwaaa..masak ibu macam nih nak..mmg mgada sungguh!!!

Paling suka tgk Toys sekarang..baju tidur aku yg ada gambar bear tu pun dia boleh pakat gelak sengsorang..aku layankan aja..ko suka ibu lagik suka..takyah ibu beli mainan dah..tgk jelah baju tidur ibu tu hari2 yee...

dari,
ibumu yg gojes...wakukukuku...

Selasa, 5 April 2011

Objek Misteri yg bagi aku ntah apa2 ntah..

Skrg ni org asik duk citer pasal imej misteri..mula2 aku ignore jerk..malas nk amik tahu..ntah apa2 ntah..ada org kata UFO lah..infection lah..virus lah..yeker?..

tgk kanan tu..



Masing2 sentap pastu aku tanya ko..ko tanya aku..

tp kalo kat Metro pun ada imej nih..apa kehal yopp??..

seee...
aku rasa ni macam iklan kot..nk promosi smthg ke apa..kan?..kan?..
yelah skrg kan org dah pandai photoshop..kalo dulu masa aku baru2 blajar grafik..kamera digital pun dah rasa jakun..skrg SDLR lagik kot.. dulu bangga kembang setaman jerk kalo pandai crop gambar sekarang...kalo dah pandai edit gambar bagi cantik tu pun org dah tak pandang ko dah..

tunggu jelah yee...tapi aku yakin ni iklan jerk nih...hahahahahaha

Make up boleh merubah segalanya...

Ecehhh.. korang suka tak bermake up?.. kalo yg pompuan of courselah suka kan..aku lagiklah suka..mmg aku ni perempuan sejati yg suka semua yg chanteekchanteek.. hahahaha..barang make adalah barang yg harus ada lah.. tapi taklah muka aku ni 24/7 asik bertempel make up jee..macam sekarang ni..aku dah jarang makeup2 kec kalo aku rajin atau nk p mana2 event yang perlukan aku bergaya haruslah ku tempek makeup..bagi naik seri..

Suka lah gak belajar2 cara nk makeup bagi nampak smooth n light2 tu..selalunya aku belajar sendiri atas kekreatifan n pemerhatian aku..kata suka kan..haruslah menanam minat yg mendalam hahahaha..

macam aku kata tadik..dulu masa anak dara mmg selalu bermakeup..kalo nk p beli barang kat kedai pun haruslah calit celak dan eyeliner..takderlah muka sememeh macam baru bangun tidur jerk..skrg ni calit juga tapi dah ader tukang komen iaitu suami aku lah..so aku kan isteri mithali..kita bagi make up ringan2 saja..

nasib aku gak lah kan ada adik beradik pompuan ramai..semuanya suka makeup2 nih..selalunya org kata apa yg kakak sulung buat..pasti adik2 perempuan ikut kan..so bila aku suka makeup2 adik2 aku pun mula meroyan..nak makeup..nak makeup..hahahaha..

nak kata pandai tidaklah kan..tapi kalo takat basic2 tu tahulah..nak bagi cantikkan mata..mmg aku suka belajar sbb aku suka mata nampak galak..sbb tu masa aku kawen aku suh Za, mak andam aku fokus kat bahagian mata..kata hari bahagia..haruslah mahu nampak cantik sentiasa..org nak kata tak cantik ke apa..aku kisah apa kan..aku suka..* tetiba selfish *

dulu..seingat aku..umur aku 3 tahun kot..aku dah selongkar make up mak aku..masa tu mak aku tidur..aku pun menggunakan daya imaginasi aku tuk make muka sendirik..serius lawa ok..mak aku terus amik kamera tangkap gambar aku..ingatkan nak marah ke apa..rupanya mak aku pun takjub tgk aku bermakeup..tp sayangnya gambar itu hilang..kalo tak boleh aku jaja kat sini bagi tunjuk..tp tulah org kata kalo riak mmg Allah tak makbulkan kan..so sbb tu gambar tu ilang kot.. tp aku ingat masa tu aku duk atas katil,pegang bunga pastu pakai skirt bagi kembangkan tutup kaki..cantik woooooooooooooooooooo..

ntah dari mana ntah minat makeup2 nih aku pun tak tahu..so bila besar..dah tahu..dah ada duit sendirik mmg selalulah beli barang makeup..skrg nih aku mmg setia dgn makeup smoke eyes.

selalu aku buat macam ni..

pasni nak try buat macam ni lakk..
kalo korang jenis yg berani macam aku..oklah kan nk makeup2 yg up sket..tapi kalo jenis yg malu2 tu takyah lah yee..harus korang rasa tak biasa pulak..macam aku..lagik up lagik aku suka..bulu mata palsu tu haruslah yg tebal lentik2..kalo aku lah..kalo yg biasa tu..aku buat pakai time p kedai jerk hahahahaha..

tp skrg ni ada anak..tunggulah ko dia besar sket baru nk bereksperimen balik..ni aku nk touch up bedak pun dia dah jeles...aku ni kalo makeup kena relex..takleh gopoh2 mmg stock comot lah..pastu aku ngamuk marahkan makeup lak..hahahahaha..macam suami aku kata..aku ni ng apa pun boleh ngamuk..ng tudung..ng sikat pun aku leh jadik bahan nk ngamuk..hahahaha

meh aku kasi jaja gambar aku masa kawen..cantik tak??..

ko tgk bulu mata aku..tu aku request tu
sblm bersanding
majlis malam
cantik kan?..beranilah korang kata tak cantik..zassssssssssss aku pancung kepala korang hahahahahaha.. kalo nak harap aku make up..macam gini..

ni tak pakai bulu mata palsu..tak ader bajet
ni lak gambar adik2 aku, angah n alang yang sekarang pun dah pandai bermakeup..hasil didikan tak langsung aku..hahahahahaha..aku kan suka mempengaruhi orang.. *cettt tak nak ngaku ko pun mudah terpengaruh gak..hahahaha*

ni angah.
ni alang
kalo bergaya pun mmg nom satu gak kitaorg adik beradik nih..bila nk raya haruslah kitaorg laju2 pk nk pakai apa time raya..baju kurung bukan watak utama dah..haruslah baju kebaya..baju kurung moden yang ambil alih...pastu kutuk-kutuk baju ko buruk baju aku paling lawa pastu memasing sentap hahahaha.. begitulah kalo dah nama adik beradik kan..sentap2 pun pastu hai..hai jugak..

lagi satu aku nk bgtahu..aku tak cukur kening tau..tapi aku kan amik grafik masa belajar dulu..pandailah melukis2 ni sket..*cettt lagi sekali*..lukis kat kertas mmg lah aku fail..tapi kalo kat muka org mmg aku suka..so lecture aku ajar dulu manfaat lah gak kan kat aku??..lagi hebat lak tu aku rasa sbb biasa org lukis kat paper aku kat muka tau..hahahaha..tgk2 dah kelaut dahh...

so aku pun lukis lah kening aku bagi nampak macam cukur tapi sbnarnya mmg tak cukur pun..puaslah adik2 aku meroyan sekali lagik minta aku ajar cara nk lukis kening..tp maaplah adik2 ku..korang semua buta seni..tangan keras..mmg fail lah lukis2 nih hahahaha..aku kan kakak haruslah aku berlagak kan.. hahahahaha

tetiba aku jumpa satu blog makeup..lawalah gak..kira kalo ko tgk muka org tu berubah dari tak berapa cantik jadik cantik tu bagi aku mmg baguslah org tu makeup..tp kalo macam aku.orgnya mmg cantikkan..so ko make macam mana pun kat aku ni mmg cantik sesaja..hahahahaha

meh jenguk meh..mana tahu ko nak pakai tuk kawen ke apa..leh tlg kan..aku pun tak kenal sgt dia ni..eh silap tak kenal langsung pun tapi sbb benda cantik haruslah aku jaja kan..kalo benda tak cantik atau tak baik nk jaja gak..bg pening!!

meh klik meh... veeMakeUP ...


* kalo aku promosi akak nih..dia bagi aku makeup free tak??..kuikuikui *

Jumaat, 1 April 2011

Resign!

Aku dah bagi resign letter pada bos aku pagi tadik..
mmg lah payah kan..tp tuk masa depan anak aku..
aku mmg bercita2 nk jaga anak aku sendiri sbnarnya
alhamdulillah..akhirnya tercapai gak cita2 aku tu
rezeki tu kan di tgn Allah ..
kalau aku berenti n jaga anak pun Insya Allah
ada rezeki aku..
Maybe aku nk buat bisnes on9..
apa barangnya..tunggulah dulu..
barang apa..dah tahu dah..
Insya Allah aku akan mulakan perniagaan secepat mungkin
suami aku pun dah setuju..
restu suami tu yg pentingkan..
syukur..dalam masa sama jaga anak depan mata..
dapat gak tambah duit kan kalo ada rezeki..
yang penting usaha, doa dan tawakal..
lagi satu kena yakin kan..
dah lama sbnarnya aku nk berenti tp asik2 hold
bila dh ada anak..haruslah laju2 aku berenti kan..
aku last kerja hujung bulan nih..

sedey??.. sikitlahhhh..

agaknya kalo aku bg alasan ni tadik..ok tak??..hahaha

Jasmine Selalu Hepi?

Hepilah sangat kan...kat dunia ko hepilah kan..kat akhirat tak tahu lagik.. aku jumpa pasal Jasmine Selalu Hepi ni kat wall kawan aku..bila baca FB Jasmine mmg myirap lah oitt.. tp kita kan dah diajar oleh Nabi supaya bersabar..jadik..bersabarlah kita yee..

Dr apa yg aku paham kan.. dia ni ada tiga akaun yang aktif tau..dan ketiga2 akaun tu mgutuk agama yg berlainan..cthnya..akaun ni dia kutuk Islam..akaun ni dia kutuk agama lain..begituuu..

Malas sbnarnya aku nk amik port hal2 macam ni..doa supaya Allah selamatkan umat Islam dr malapetaka sudah lah kan..sbb org macam ni lagi kita marah lagi dia suka..jadik kita diam n berdoa saja pada Allah..


 apa yg aku tahu dr satu sumber dia ni bukan org perseorangan tp macam pertubuhan gitu..agaknya ni Dajjal kot kan..kan Dajal ni kerjanya mghuru-harakan manusia di akhir zaman.. Nauzubillah...

Khamis, 31 Mac 2011

Tolonglah paham!!!!

Serius hari ni adalah hari yg paling sadis bg aku.. susah sgt ker org lain nk ikut cara aku didik anak aku??.. karang aku tegur karang org tu..sentap pulak..tp bila aku tak tegur..aku yg sentap..macam mana???

Airmata aku ni dah leleh2 dh kuar dr pagi tadik..bila ingat jerk aku leleh..bila ingat lagi..leleh lagik.. aku bkn nak apa pun..aku nk org paham dan hormat aku ni sbg ibu Amsyar dan anak2 aku yg lain..

Susah sgt ker??..aku belikan anak aku barang tu..ko p tukar barang yg lain..alasan anak aku taknak..alasan anak aku suka sgt yg ko beli tu...so, aku ni bodoh sgt lah yee..smpi apa yg anak aku suka pun aku tak tahu.. ke semua yg aku bagi semua anak aku tak suka..gitu?? kalau yee pun nk tukar bgtahu aku dulu boleh tak??..aku mungkin boleh accept kalo org tanya or bgtahu aku dulu..tp aku sgt2 sentap bila aku terjumpa sendiri benda tu dan disorok2 dr pgetahuan aku..mak sentap weiiiiii!!! sentap gilaaaaaaaaaaaaa!!!

masalahnya..takder siapa nk bela aku..nk sokong aku..tu anak aku ok..aku yg kandungkan dia 9 bulan..aku rela perut aku ni ditoreh-toreh sbb nk kuarkan dia..alih2 bila dia lahir org lain pulak sibuk nk tentukan macam2 tuk anak aku.. habis aku ni apa???...tunggul ker????????....

anak aku tu kecik lagik..ko bagi apa pun dia amik..kdg2 benda yg tak elok tu yg dia suka sbb dia tak tahu beza yg mana baik dan buruk pada dia..so kita sbg org tua yang pandai ni kenalah pilih yg terbaik tuk dia..bukan main ikut apa dia suka sedangkan kita tak tahu benda tu baik @ tak. Aku seboleh2nya bagi yg terbaik tuk anak2 aku Insya Allah..tp dah kalau org lain tak sokong aku..tak bantu aku..macam mana??... aku mmg takleh buat benda tu sendiri sbb aku bukan 100% dgn anak aku..aku harapkan org lain tuk tlg jaga n didik anak aku ikut cara aku..walaupun tak 100% kan tp kalo perkara kecik macam ni pun tak boleh nk ikut yg besar apatah lagik kan????....boleh tak???...aku rasa terkilan sgt sbb aku takleh protec anak aku..ibu apa lah kan aku nih???...

aku tak tahu nk ngadu kat siapa..nk luah kat siapa..nasib ada blog nih..karang aku ngadu kat org..org semua ckp benda yg sama..suh aku sabar..sabar..sabar benda kecil lah apa lah.. yee..mmg ni benda kecil..dr perkara kecil ni kalo kita remeh2kanlah akan jadik besar..nauzubillah..jauhkan anak aku dr benda2 yg tak elok nih.. susah btl jadik mak bekerja nih..aku terpaksa lak pejamkan mata terima semua ni padahal hati aku meronta2 taknak..aku bengang sangat2 tau...............


* ni yg buat hati aku meronta2 nk berenti kerja..jaga anak aku lagik bagusssssss....*

* Amsyar maafkan ibu sbb takleh protec Amsyar skrg..sbb xder siapa tlg ibu..uwan pun takleh tlg ibu.. Harap2 takder yg buruk berlaku kat Amsyar n adik2 bila ibu terpaksa pergi kerja..TERPAKSA OK..*