Klik utk belanja Amsyar

Khamis, 24 Februari 2011

Cerita Mengandung

Sebab utama aku buat blog ini adalah..... aku nk simpan kenangan aku semasa mgandungkan anak bujang aku dulu..yelah kan mana lah tahu ntah bebila nnti aku nk refresh balik macam mana aku time mgandung,* mcm tak sabar nk mgandung lagik jerk aku nih* bolehlah aku baca blog nih.. tak pun bagi si Amsyar tu baca bila dia udah besar.. gitu lah cadangan..

* Aku mmg harap lah sgt mgandung cepat pas kawen.. tup2 pas sebulan aku kawen, terus lekat.. punya happy ko tahu.. macam dunia nih aku yg punya pun ado!!.. laki aku muka biasa jerk.. aku lak yg excited lbh.. yelahh.. aku takut kalo2 aku nih termasuk dlm kategori wanita yg susah hamil gitu.. tapi, Alhamdulillah.. ;)

* tp sblm aku tahu aku ngandung tu.. aku selalu pening n nak muntah..tp tak gak muntah.. rasa macam nk muntah jerk memanjang.. pastu mulut aku kena serang ng ulser..banyak lak tu.. tu yg aku pelik tu.. apasal erk??.. pastu aku ni kan lasak orgnya.. perut aku asik rasa sakit semacam jerk..tu yg aku buat pregnancy test tu.. dan hasilnya.. +ve ok! 

* Tiga bulan awal tu..punyalah menduga aku.. aku makan jerk muntah..minum jerk muntah.. jadik lah aku kelesuan.. asik baring jerk kerja aku.. bau2 masakan mmg aku benci.. lagik2 yg tumis2..pening semacam.. bau nasi tgh mendidih pun satu hal..baru aku tahu macam mana peel org mgandung ni.. bukan dibuat2 ok.. tp mmg betul semulajadi semua tu.. yg aku pk masa tu anak dlm perut lah.. yelah kan dgn aku tak makan.. tenaga makin kurang sbb asik muntah jerk..minum pun muntah sampai aku 'kekeringan'.. tp masih di tahap yg ok..(tu doc yg kata..aku mana tahu) mcm mana lah anak aku kat dalam tu kan..;(  pastu yg paling seksa masa kat opis.. diorg ni suka makan kat dlm opis..so macam2 bau lah yg ader.. masa tu aku dah setat pening pale dah.. berlari lah aku cari port yg tersorok yg tak ader bau2an nih.. so waktu rehat adalah TIDUR saja.. pastu dah lah aku asik muntah jerk.. jap2 nk muntah..jap2 nk muntah..kadang2 tak sempat nk muntah kat toilet.. mak aihhhh... pastu kalo dah kosong sgt perut aku tu.. muntah aku adalah muntah kuning!!.. pahit ok!!!.. masa tu gak meleleh airmata aku.. bkn sbb tak tahan muntah..tp sian anak kat perut aku nih.. dah lah ibunya tak makan..muntah lagik..;(

*dah reda pasal 3 bulan tu.. (aku start alahan teruk masa dua bulan ok.. so nak masuk lima bulan baru aku ok) sakit2 belakang.. malas.. pastu krem kaki..yg krem kaki nih aku selalu kena awal subuh.. punya lah sakit..sampai nangis2 aku..tak dapat bayangkan macam mana sakit bersalin nnti.. yg krem ni pun macam separuh nyawa aku tahan.. *agaknya aku mmg tak tahan sakit kan?..* ..

*MC..cuti Unpaid leave jgn kiranya..berlambak ko tahu.. aku tak kira lah org nk marah aku ker apa.. dah aku sakit kan..nk buat macam mana.. ko nk bebel aku ker..nk kuar warning letter ke.. aku terima jerk.. malas nk pk2 lagik.. yg penting anak aku..ciss.. selfish sungguh... haruslah kan.. ;)

*Pastu..mulut aku asik penuh jerk ng air liur.. sampai kena standby tisu kat tepi meja nih..yelah kan..takkan aku nk ulang alik p toilet lak kan..dah buang ader lagik..buang ader lagik.. abis..macam mana?.. sampai bila pun tak habis dah kalo gitu..haruslah aku angkut komputer semua masuk toilet kan.. btl tak??

*tiap2 pagi bila nak gosok gigi aku adalah.. uwek..uwek..uwek.. sampai macam fobia nak gosok gigi.. tukar kodomo lion..sama jugak..haruslah aku beruwek..uwek senantiasa.. ni sampai aku nk bersalin ok.. ko bayangkan.. 9 bulan aku beruwek..uwek tiap kali gosok gigi.. pastu aku langsung tak cuci muka pakai pencuci.. krim2 jauh sekali aku nk tempek.. bedak pun non ado!.. muka aku mmg sememeh n selekeh jerk ko tahu.. mak aku dah canang2 aku dapat anak lelaki.. semua adik2 aku pun sbb aku adalah vogue ketika anak dara..tetiba masa pregnant aku adalah paling selebet dan selekeh.. apakah itu??..*tapi kulit muka aku cantik n bersih saja.. akak suka ok! *

*tiap2 mlm haruslah suami ku yg budiman mgurut badan aku..sbb sakit ok!!.. pastu blom lagik kalo kena pedih hulu hati.. mak aihhh.. mmg sakit ko tahu..sampai nangis2 aku menahan.. *mmg aku tak tahan sakit kan??* ni selalunya jadik bila aku minum teh.. pastu mulalah malam tu.. berperang aku kat katil tu tahan sakit. suami aku pun xleh buat apa.. mgurut aku jelah dia mampu.. oklah kan dari dia buat tak tahu saja kan.. dah ok sket.. aku tidur sambil duduk.. bubuh bantal banyak2 pastu baru tidur dengan aman.. tu pun jam dah kul 4am pagi.. so macam mana aku nk p kerja esoknya *jgn cakap aku malas ok.. tp mmg malas pun hahaha*.. mgantuk lagik..sakit lagik.. huhuhuhu

*Pastu yg aku tak lupa jugak.. masatu awal2 aku preggy aku dah kena sembelit ok.. sbbnya aku tak minum air dgn cukup kan..haruslah najis jadik macam kayu.. punyalah seksa aku nk kuarkannya..aku try nk hold tapi mmg sakit tau..so aku paksa gak kuar tapi dalam masa yg sama takut gak kalau 'benda' lain yg kuar.. pengalaman btl nih.. tp pastu aku takder kena sembelit dah sampailah nak bersalin.. tu yg pertama dan terakhir..yelah kan..aku tak makan..tak minum masa tu.. mahunya tak keras macam batu.. ;)

*Pengalaman lagik bila lif kat aprtmnt aku rosak.. citernya begini..masatu hari rabu..aku ng suami aku dah plan nak p tengok wayang kat Alamanda.. citer apa..tidak lah aku ingat (maklumlah masa mgandung aku mudah lupa ok..).So kami decide balik rumah dulu after kerja sbb masih awal gitu.. sbb wayang pukul 9 macam tu.. sampai2 umah tgk lif rosak.. jadi.. kami pun menapak hingga ke tingkat 12.. tp nasiblah aku dah pnh buat latihan sblm ni.. adalah sampai tingkat 9 macam tu so xder lah rasa sgt kan.. sbb pnh gak naik tangga.. tp yg tak best nyer kena double naik tangga sbb kami nk tgk wayang kan..ingat kan turun adalah senang lenang.. tp letih juga..megah2 jugak lah aku..dah lah mbawa perut.. pastu nak fikir naik balik nnti..esoknya aku adalah.. mc!!.. mahunya tak mc.. terus rasa nk tercabot ok kaki aku..dah lah dr panggung nak ker parking kena panjat tangga sbb dah kul 12pm masa tu..Alamanda adalah TUTUP ok.. so eskolator pun dah berenti berkhidmat..

tulah pgalaman aku masa mgandung dulu.. banyak ragam kan?.. tapi berbaloi lah bila tgk Amsyar lahir dengan sempurna dan sihat.. terus hilang kepayahan tu bila tgk Amsyar...rasa macam..eh..nak mgandung lagik..nak mgandung lagik.. boleh??.. hahahaha.. Kepada Amsyar kalau baca belog ibu ni.. ingat tau kepayahan ibu nih..bukan balasan (wang ringgit harta) yg ibu nak..cukup lah Amsyar jadik insan yg bertanggungjawab.. berjaya dalam hidup dan akhirat, dah cukup mgembirakan hati ibu..*tetiba touching*

*Amsyar Fresh dr perut ibu*
                       

*Amsyar dah bukak mata*

                          
   (Kesayangan ibu sentiasa)

                        
        
                     

Tiada ulasan:

Catat Ulasan