Klik utk belanja Amsyar

Jumaat, 25 Februari 2011

Kisah Kelahiran Awang Amsyar Iman

*Anakku sayang*
                        
                        


Nikmatnya aku melahirkan Amsyar..aku tak merasa sakit bersalin langsung pun ok..sbb masa 38week aku dah bersalinkan Amsyar secara czer.. sbbnya Amsyar 'breech'.. so doc terus wat scan n set tarikh tuk aku.. maka 25hb Nov 2010 bermlm lah aku di hospital Serdang. Maka tak sabarlah aku menunggu 26hb Nov 2010 untuk melihat Amsyar. Serius, aku langsung tak rasa cuak ker.. nervous ker.. sbb hati tu tak sabar nk jumpa cinta hati kan...;)

Tp ko tahu jelah kan kat sepital kerajaan..lagi2 wad tiga.. (mula2 aku nk masuk wad satu tapi tak boleh book sbb aku bukan kerja kerajaan. Pastu wad adalah sgt2 penuh. Bayangkan aku dtg kul 10am..kul 3pm baru dapat bilik..bayangkan.. bayangkan..paksa gak kena bayangkan..

Malam tu aku tak dapat tidur lena ok..macam mana lah aku nk tidur lena..jap2 ader nurse dtg..jap2 nk amik tekanan darah..jap2 nk amik degupan jantung baby.. pastu baru nk tidur ader segerombolan dtg lagik..ko pk..macam mana lah aku nk tidur kan?..kan.. sbbnya kat sepital ni banyak pelatih..so jadik kitaorg ni 'bahan' diorg kan.. mmg mnganggu btl tapi aku layankan saja..sbb tak kan aku nk marah2 kat diorg masa aku tgh syok2 tidur kena kejutkan..lagipun diorg baik2..takder lah kasar kan..so aku consider lah lagik..

Kul 5am aku dh kena kejut suh mandi cuci kepala...sampai sekarang aku heran apasal masa nk bersalin kan..mesti org suh mandi cuci kepala?.. kalo normal mungkin petua nak mudahkan bersalin kan..tp kalo czer macam aku..apakah??? dah lah air sejuk gilerr.. maklumlah pagi22 pastu takder air panas lagik tu.. *demand ok aku!!*

Oleh kerana aku lum cucuk jarum tuk masuk air kan.. nurse pun cucuk jarum kat urat tangan aku..memancut2 ok darah tu kuar.. habis lantai kena darah aku.. pastu nurse cakap.. "jap lagik masuk tiub kat salur kencing" aku pun tanyalah.. "sakit tak?" dia pun balas tapi tak pandang muka aku tu.. "tak..sikit jerk"..

pastu dtglah nurse lain..nak masukkan tiub kat pundi kencing aku kan..so beraksilah aku seperti wanita yg nk bersalin normal.. pastu..auw..auw.. sakit siot.. ko bayangkan ader lidi cucuk pundi kencing ko..gitulah rasanya.. pastu mulalah duduk takleh..diri takleh..baring takleh..macam rasa nak kencing jerk..macam kencing tak lawas gitu..air kencing pun asik mgalir jerk terus masuk dlm tiub.. huhuhu... *mmg aku scary tau part nih..*

pastu tunggu punya tunggu tak sampai2 giliran aku..patutnya aku yg keempat hari tu..tetiba ader pempuan india nih skip aku..sbb anak dia tak gerak..masa tu dia 33 week..so doc suh czer saja so dapatlah selamatkan baby 50% kan.. kalau tak mmg susah lah nk selamatkan.. so secara mgejut ok dia kena czer..masa tu aku tgk semua kelam kabut bagai.. dan masa nk tunggu diczer tu pun..berapa kali ntah nurse2 pelatih kuar masuk cek kitaorg..seksa ok.. sbb aku yg dlm keadaan tersangat tak selesa pastu kena baring kat katil bila aku dah sedikit selesa cara duduk..pastu aku pun tanya nurse india tu..baik nurse nih ok.. dia kata aku kena skip sbb hal perempuan india tu.. tp dont worry sbb bilik OT dah buka lagi satu so maksudnya dah ada dua bilik operation yang bukak.. alih2 jerk aku ngadu.. tetiba perempuan yg india tu dah dihantar balik kat wad..kecoh2 lah nurse tu suh aku lak baring kat katil tu nak p hantar kat bilik OT...masa tu nurse pun p call suami aku tapi tak dapat..so diorg call abah aku suh cakap kat laki aku yg aku dah nak masuk bilik OT.. nasib abah aku ader kan time tu leh gak nurse call dia..aku lak masa tu ader cuak sket lah tapi lagi teruja nak jumpa anak aku..yess baby..kita jumpa jap lagik k..gituuuu.. tapi masa tu nom tel abah aku pun aku dah macam tak ingat2 sgt.. sbb cuak kot.. hehe..

sblm tu aku lupa kot nk citer.. oleh kerana tak selesa kan dgn tiub yg kat pundi kencing tu..aku asik bergerak2 jerk sbb nak cari posisi yg selesa..maka air yang masuk dalam tangan aku tu tak masuk.. tapi darah yg keluar ok.. tp air kat botol tu dah tinggal separuh padahal aku blom czer lagik kan..macam dah banyak air lah kat badan aku masa tu..so nurse india yg baik tu suh nurse2 pelatih yg comei2 n baik hati tlg tukarkan air baru..mula2 ingat kena tukar semua ng jarum2..aku dah ngeri dah sbb biasalah kan..duk sepital asik cucuk jarum jerk..dah lah darah aku jenis melimpah limpah gitu.. ngeri ok..tp nurse india tu dtg nk tukarkan air saja.. kiranya dia lagi pro lah dari nurse2 comei2 tu sbb dia kata takyah tukar semua..tukar air jerk tp nurse2 comei tu ingat kena tukar semua sbb tiub tu dah penuh darah kan..darah lak asik kuar jerk.. takut tersumbat kan..

sampai jerk kat OT ROOM.. aku dah ngantuk sgt2..tapi masa tu aku tak masuk OT ROOM lagik..kat luar..diorg tgh bertungkus lumus siapkan brg2 tuk bedah aku..aku lak macam dah mamai2..ngantuk ok sbb malam tu tidur tak lena kan.. bilik pulak sangat sejuk.. aku kata dalam hati.. "bagus jugak kalau kalau aku ngantuk kan.." masa nk sampai kat OT ROOM tu ader sekali kena tukar katil.. sbb nurse2 yg tlg tolak katil aku tu sampai satu bahagian jerk..sampai kat OT ROOM orang lain lak tolak gitu..

Masuk saja OT ROOM.. sejuk ok..sangat2 sejuk... tp masa tu lom rasa sgt sejuk lagik.. masa doc bius nk bius kat tulang belakang..doc bedah peluk aku kuat2..depan aku diletakkan bantal bagi aku peluk.. bahu kena tegak..muka tunduk.. tak boleh bergerak ok..sbb takut jarum tu tersalah cucuk.. habislah aku.. cacat.. huwaaa *ni pun scary ok..* tapi mmg aku pujilah doc2 kat sepital serdang..sgt baik ok.. n aku bagi 10/10 utk layanan doc dan nurse kat sana.. diorg sangat baik hati dan ko akan teringat2 kebaikan diorg tu sampai bila2.. yelah kan..nak operation ok.. ko ingat main2 ker..seumur idup aku, tak pnh aku masuk sepital..kena bedah lak tu..mahu tak takut..tapi aku adalah cool sbb tak sabar nk jumpa si jantung hatiku.. ;)

Rasa ok..masa ubat bius tu masuk kat tulang belakang...pastu automatik dari perut sampai kaki tak rasa apa2.. pastu tangan kiri kanan aku kena ikat..atas dada aku diletakkan kain banyak2 hingga tinggi..so aku tak nampak apa yg terjadi pada perut aku kan..tapi masa pisau tu hiris perut aku..rasa macam kena cucuk ng jarum saja.. tp rasalah kan..dia godek2 perut ko pun rasa..dia picit..rasa ok..cuma tak sakit lah.. gituuu..

Aku punyalah tak sabar nk tunggu bilalah nk selesai ni..tak sabar ok..tapi masa tu Ya Allah punyalah sejuk.. sampai gigil2 aku tak ingat..gila sejuk.. sejuk yg sangat2 sejuk ok.. sampai terketar2 mulut aku.. last aku dgr doc kata.. "Hai baby"..darah memancut2 sampai kena lantai..n tudung doc sekali.. darah aku jenis memancut2 kot kan..sket2 memancut.. huhuhu..anak aku diam je tau..pastu baru dgr anak aku nangis..kuat dan nyaring ok..aku dgr lah doc bius tu kata.. "Baby ni buat suprise jelah" sbb doc bius ni mmg berdiri sblh muka aku kan..dia ader gak tenangkan aku..so sweet kan doc kat sana..suka tau lagik sekali..

Pastu..lama gaklah..masa tu aku kena jahit kan.. ader nurse (kot) bawak anak aku..dia tunjuk anu dia n suh aku cakap anak aku jantina apa.. boy ok.. mmg dah tahu dah boy sbb aku kan scan masa mgandung.. tp muka anak aku mmg tak nampak lah masa tu..kena balut kan.. dia bagi aku cium anak aku *so touching ok* n bagi anak aku hisap dada aku..n anak aku sangat pandai ok..sangat bijak sekali..tp kejaplah pastu aku dgr anak aku kena bawa ke labour room doc nk periksa apa ntah sblm bagi anak aku duk ng aku kat wad...

Pastu aku pun dibawak keluar ke tempat tuk cek sama ada aku ada tumpah darah ke tak..cek tekanan darah aku.. sbnarnya aku tak sure nama tmpt nih.. masa tu aku mggigil ok.. sangat2 sejuk walaupun aku dah kuar dari OT ROOM.. mmg tak tahan..sampai tekanan darah aku naik.. aku try tahan gigil tapi mmg akan gigil jugak..masa tu ubat bius dah nak habis..mulalah rasa sakit kat perut aku..*kata 6 jam kan..tapi tak samapi pun 6 jam ubat dah habis ok..naper erk??* pastu aku asik tanya kat nurse yg jaga aku tu..mana baby aku.. pastu aku dgr ader org jerit kata.. yang baby aku ok n diorg suh amik kat labour room..syukur lah kan.. yelah takut gak kalo anak aku ader pape kan.. dan tekanan darah aku pun dah normal balik cuma baki mggigil tu tetap ada.. ko bayangkan lah betapa sejuknya OT ROOM itu..

Nurse2 pun bawak la aku ke Labour Room.. masa ni mmg ubat bius dah habis..mulalah aku rasa..YA ALLAH..sakitnya perut aku..pulak tu nurse ni bawak katil beroda tu agak kasar kan..bila terlanggar pintu..terlanggar jalan yg tak rasa..seksa ok..berkerut aku menahan sakit kat perut ni..rasa macam nk pecah perut aku..sampai labour room aku nampak ader banyak baby..tapi biasalah kan..namanya ibu kan.. mesti ko tahu mana anak ko kan..aku agak yg tepi sekali tu anak aku..lagipun dia pakai blanket ader biru2 kat tepi kan.. pastu aku dgr dia panggil.. "mak..mak".. macam tahu2 je kan aku ader kat situ.. pastu nurse cakap lah kat doc kat situ yg nak amik baby aku bawak kat wad.. diorg pun check lah anak aku..ohw tak check lagik ker.. aku ingat udah siap.. aku pun tgklah dari katil aku tu masa doc lelaki tu 'menguji' anak aku.. akhir tu dia cakap.. "Good Boy" aku pun senyum jerk tgk doc lelaki tu puji anak aku.. bila siap doc pun sain n tanda kat satu kertas pastu bagi kat nurse yg bawak aku..nurse pun amik Amsyar dan letak kat bawah kelengkang aku..tapi sblm tu dia tanya..anak aku boy atau girl..

sepanjang perjalanan nak ke wad tu ramai yg tegur anak aku.. "comelnya..", "putihnya".. yelah kan..nurse kat serdang tu semua muda2 kan.. n boleh dikatakan semua suka budak2 kan.. aku lak tertanya2.. yeker comel..yeker putih.. sbb aku tak tgk langsung wajah anak aku kan.. mmg excited ok nk tgk..sampai kat wad.. berkerumun nurse2 kat situ kat aku..diaorg tlg aku pindah katil..tlg pakaikan baju wad yg warna pink itu..pastu ader sorang nurse tu tlg carikan sarung tangan anak aku..pastu diorg leka ulit anak aku.. kelakar lak aku tgk nurse2 yg macam adik2 aku tu jerk kan.. ader nurse ni siap urutkan dada aku bagi kuar susu..sbb susu aku adalah ileekkkk ok.. maklumlah aku kan czer..badan tak sedia lagik kan.. lainlah aku normal..


Pastu suami aku masuk.. punyalah rindu tau kat suami aku kan.. sbb dia selalu urut badan aku sblm nk tidur tapi mlm sblm tidur tu xder siapa urut badan aku ok..sedey kan.. yelah sellau berdua jerk tp mlm tu sendiri lah.. pastu mama n abah aku dtg.. yg mama aku meluru terus kat anak aku..citt.. yg abah aku usap2 kaki aku siap cakap.. "kak, sabar yee" maklumlah sakitkan.. masa tu aku touching ok.. sbb abah aku ni kan garang+suka melawak.. tetiba dia macam concern ok pasal aku yg sakit kan baru pas bedah.. terus rasa macam nk nangis..huhuhu..

pastu abah suh suami aku tanya nurse ada tak wad kelas satu..sbb kelas satu mak boleh temankan..yelah kan dalam keadaan aku macam tu..sakit..takleh gerak macam mana lah kan aku nk jaga Amsyar.. sangat susah ok.. mahu aku nangis2 karang kat sepital.. last2 dapat bilik kelas satu..oklah kan..yg ader pun kongsi satu bilik dua org.. tp mak still leh temankan..oklah tu..

*stoplah takat sini dulu yee.. aku kepenatan sudahhh*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan