Klik utk belanja Amsyar

Rabu, 9 Mac 2011

Dari Blog lama ke Blog baru

Sebenarnya dah lama aku nk update blog ni.. tp selalu sejak mgandung ni vit M terlampau bnyak..memandangkan hari ni sabtu dan terpaksa menunggu hubby ku sampai mgambil aku di opis..jadi aku rasa..baik aku gunakan masa ni utk menulis dlm blog ni..

bkn takat dh berabuk..dah berkulat agaknya blog aku ni.. sbnarnya dh lama aku niat nak story psl pgalaman aku mengandung..tp macam yg aku katakan tadi..vit M terlampau banyak..jadi walaupun kat umah aku masih boleh tulis blog..selalu saja aku melengah2knnya..Alhamdulillah..aku dh pun 16 week bersama 4 bulan.. rasa mcm sekejap jerk tp sbnarnya.. mcm2 pgalaman yg aku lalui..nasiblah aku ader ramai rakan yg preggy sama sepertiku..jadi taklah rasa asing sangat.. boleh tukar2 cerita dan share apa yg patut.. ok.. aku sbnarnya dpt merasakan yg aku preggy bila aku merasakan kelainan pada tubuh badan ku..dan kata hati kuat mgatakan aku preggy..aku rasa pening dan loya..tp aku tak muntah..

Ianya berlarutan utk beberapa minggu.. aku nekad utk membuat ujian kehamilan sendirik..ptg tu..pas balik kerja aku mengajak suamiku ke Watson..masa tu aku suh suamiku tunggu di dlm kereta jerk..bkn apa..aku malu bila suamiku tahu yg aku nk beli pregnancy test..nampak mcm aku ni excited sgt lak nak ader anak.. sampai jerk umah..aku terus buat..tapi hampa..negatif... tp pening dan rasa loya masih melanda diri aku ketika itu.. rasa macam nk muntah..tp tak muntah.. bila aku cerita pada kwn2 ku..ader yg mgatakan aku mungkin hamil..tp biasalah..awal lagik kan..bila period aku lambat dua hari (sbb period aku biasanya tetap pada setiap bulan..) aku sekali lagik buat ujian kehamilan..tp masa tu aku tak harap 100%..sbb takut kecewa kan..kali ni aku buat pagi..bangun2 saja dari tidur aku terus capai pregnancy test..aku tunggu lima minit..akhirnya....

Alhamdulillah..keluar dua line walaupun line yg lagik satu tu..samar2 jer warnanya.. masa tu aku masih tinggal dgn keluarga..mama lah org pertama yg tahu aku pregnant..dan kedua adalah suamiku.. aku terus mgejutkan suamiku..dia lak macam mamai2 jerk dgr apa yg aku ckp.. masa tu happy tak terkira.. hadiah yg paling bermakna sgt walaupun sejak akhir2 tu aku selalu bersedih kerana manusia yg tak habis2 dengki pada aku..takperlah..sekurang2nya Allah tu Maha Penyayang kan..org buat jahat kat aku..aku diam jerk..tp Allah tu mgembirakan hati aku dgn berita kehamilan aku ni.. beritu tu pun dah cukup buat aku gembira sangat.. Terima Kasih Allah..

Mula2 aku tak ader apa2 alahan..cuma perut ku rasa sakit.. sbb rahim mula mgembang..masa ni mmg aku berhati2 sgt sbb masih baru kan..tp sbnarnya ader peristiwa yg tak mampu aku lupakan.. aku boleh membantu suami mencuci rumah kami..masa tu mmg tak tahu aku preggy..tp mmg sakit lah perut aku masa tu.. Alhamdulilah tak ada apa2 yg berlaku..dan yg kedua peristiwa aku mgehar Kynn yg berjalan laju masa nk ke kantin.. masa tu aku, Kynn dan Wan nak ke kantin waktu lunch..lunch pukul 12 tp kitaorg ni kul 11.55 dah keluar sbb tak mo berebut dan beratur panjang nk dptkan makanan..dah Kynn yang bos tu pun sama keluar awal..aku dan Wan apa lagik.. amik peluang lah..masa tu aku berjalan laju nak kejar Kynn..pas tu perut aku rasa sakit sgt..aku lak boleh gelak2 sbb teringat peristiwa aku kejar Kynn sbb tak mo Kynn dapat awal dr aku.. Alhamdulillah..
aku merasa pelik apasal aku tak kena alahan.. bg aku..semua wanita hamil perlu kena alahan..baru rasa mgandung kan..mcm pelik lah bila mgandung tp tak ada alahan..tapi nak masuk dua bulan kehamilan..aku alami alahan yg teruk sampai nyaris2 kena tahan wad hospital kerana kurang air.. aku juga kena kencing kotor sbb tak minum air...

Aku langsung tak boleh mkn dan minum masa tu..apa saja yg masuk dlm mulut aku..semuanya akan keluar balik..mmg masa tu ader lah masa yg amat kritikal bagi aku..sampai satu hari aku tak mkn dan minum apa2.. semua yg aku mkn rasa pahit.. apatah lagi air kosong.. padahal sebelum ni..aku lah hantu air kosong.. mmg air2 lain tak boleh lawanlah air kosong.. berbotol2 aku boleh habiskan..tp bila preggy..lain pulak..air kosong tu sangat pahit aku rasa.. perut aku sakit mcm kena gastrik sbb tak mkn dan minum..pergi klinik..doktor bagi aku mc dua hari..katanya aku alami 'kekeringan' dan 'kencing kotor' kalau tgk pada fizikal mmg aku nampak ok..tp bila tgk pada air kencing aku..mmg ada masalah..doktor ckp..kalau tak ok lagik..aku kena cepat2 p hospital masuk air..bila hari kedua aku masih tak baik2.. aku decide tuk pergi hospital.. tapi nasib aku tak kena tahan wad sbb doktor kata darah aku masih stabil..ntah..aku bkn budak medic..aku pun tak paham apa kaitan darah dgn air.. jadik aku balik rumah dan dapat lagik satu mc esoknya..alahan ni aku alami sampai hampir bulan ke 4..masuk bukan 4 aku dh boleh mkn dan minum cuma air kososng aku masih tak boleh jalan..of course aku muntah pas tu..mcm2 sbnarnya pgalaman yg aku alami masa pregnant ni... barulah aku tahu macam mana pgorbanan seorg ibu tu kan..anak blom lahir..tp macam2 dh kena berkorban.. takpelah..ganjaran yang Allah beri bukan sikit2 kan..jadi redha sajalah..
bila dah 4 bulan ni..aku masih muntah2 lagik.. tp tak lah teruk macam dulu..mkn dah boleh..so Alhamdulillah lah atleast ader makanan tuk anak aku kan.. dapatlah dia sikit vitamin dr apa yg aku mkn.. kdg2 masa muntah tu.. aku siap nangis lagik.. kesian aku pada anak aku..sbb alahan aku langsung tak boleh mkn n minum.. kesian dia tak dpt apa yg patut dia dpt dr ibunya ni.. aku selalu suruh dia kuat..dan sbb dia lah aku kuat.. bila dh nak jadik ibu ni naluri keibuan jadik kuat.. apa2 pun semua untuk anak.. ibu sakit takper.. janji anak aku sihat dan sempurna serta selamat segalanya.. Amin!!



*Copy Paste dr blog lama jugak nihhhhh*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan