Klik utk belanja Amsyar

Ahad, 13 Mac 2011

Kesan Urutan pada bayi

- Menghasilkan ikatan ibu bapa dan bayi
- Tenang
- Bayi rasa disayangi
- Membantu bayi tidur dengan nyenyak
- Meningkatkan sistem imunisasi
- Rangsangan sentuhan
- Menyihatkan kulit bayi
- Melancarkan sisitem perangaliran darah
- Membantu sistem penghadaman
- Membantu dalam pernafasan
- Menlegakan kesakitan pada gigi
- Membantu ibu bapa mengenal bayi (keperluan dan kehendak)
- Menenangkan ibu bapa
- Membina keyakinan ibu bapa dan bayi
- Pengalaman yang menyenangkan
- Merangsang penghasilan hormon oksitoksin (hormon yang dihasilkan ketika proses mengurut. Membantu menenangkan seseorang)
Ikatan adalah cinta, sambungan, penerimaan, ketenangan, kasih sayang, kegembiraan, empati, kesatuan, kehangatan, keseronokan, komunikasi dan keakraban
“Bonding is a unique relationship between two people. It is specific and endures through time.” M. KLAUS
Sentuhan adalah elemen yang sangat kuat dalam ikatan setiap insan, seperti komunikasi, verbal atau non-verbal, dan bertentangan mata yang berpanjangan. Urutan pada bayi menyumbangkan segala aspek dalam elemen ikatan ini. Ikatan yang lemah mampu menjurus kepada situasi bayi pra matang, komplikasi, kurang sokongan fizikal atau emosi dan juga tekanan selepas bersalin. Dalam hal ini, urutan pada bayi mampu menghasilkan semula ikatan unik ini.

Bapa, merupakan insan terbaik dalam memanfaatkan urutan bayi. Ia mampu memberikan mereka berdua masa untuk menghubungkan ikatan dan menghasilkan interaksi dengan bayi dalam suasana yang tenang dan menghasilkan hubungan emosi yang dalam.
Urutan bayi juga sangan bermanfaat bagi kanak-kanak istimewa dan juga kanak-kanak yang lebih tua. Ia membantu menghasilkan persefahaman yang mendalam, kesatuan dan perhubungan antara kedua ibu bapanya dan juga penjaganya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan