Klik utk belanja Amsyar

Khamis, 17 Mac 2011

Menunggu Di Pintu Syurga

"Disamping para malaikat dan Hurul-aini (bidadari syurga), maka kanak-kanak yang meninggal dunia sebelum baligh, juga menyambut kedatangan ibu bapanya di pintu syurga. Sabda Rasullulah saw yang bermaksud : " Ketika aku mikraj ke langit, tiba-tiba aku mendengar suara kanak-kanak. Aku bertanya : " Wahai Jibril, siapakah mereka itu?" Jibril menjawab : Mereka adalah anak cucu orang Islam yang meninggal dunia sebelum baligh. Mereka itu di asuh oleh Nabi Ibrahim as sampai orang tuanya datang." (HR. Abu Daud)

Anak-anak orang Islam yang meninggal dunia pada waktu kecil, dia alam Barzakh dia dikumpulkan pada suatu tempat di bawah penjagaan Nabi Ibrahim as. Setelah kiamat tiba, mereka langsung dipindahkan ke dalam syurga. Jadi mereka tidak melalui Mahsyar,hisab,mizan dan sebagainya.

Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud : "Tiap-tiap anak orang Islam yang mati sebelum baligh akan dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmat Allah." (HR. Bukhari dan Muslim)

Setelah dipindahkan ke dalam syurga, maka anak-anak kecil ini lupa kepada kehidupan dunia. Mereka lupa kedua ibu bapanya, lupa kepada kampung halamnanya dan sebagainya. Tiba-tiba pada suatu hari, ketika mereka sedang bermain-main menikmati kesenangan syurga, maka ada malaikat yang memberitahukannya: "Wahai Wildan, lupakah kamu kepada kedua orang tuamu?Sekarang mereka sudah berada di pintu syurga. "Ketika itulah baru mereka tahu dan ingat kembali kepada ayah bonda mereka yang selama ini mereka lupakan.

Mendengar apa yang dikatakan oleh malaikat itu, dalam keadaan menangis dan membawa air dengan segera mereka berlari menuju ke pintu syurga. Sesampainya di sana, mereka melihat Hurul-aini sedang tegak berbaris sepanjang jalan dengan memakai pakaian dan perhiasan yang serba indah.

Setelah pintu syurga terbuka, dengan diiringi nyanyian merdu Hurul-aini, maka orang-orang pun berebut masuk ke dalamnya, dan ketika itulah anak-anak kecil ini sibuk mencari kedua ibu bapanya. Mereka mencari ke sana ke mari, tetapi tidak berjumpa. Sambil menangis dan memgang air tangan maka pergilah mereka kepada malaikat serta bertanya: "Wahai malaikat, mana ayah dan ibu kami?"

Menjawab malaikat: Wahai Wildan, sungguh malang nasib kamu, kedua orang tua kamu terjatuh ke dalam neraka." Mendengar ungkapan yang demikian itu, maka anak kecil tadi menangis sejadi-jadinya, menangis menghiba dengan ratapan yang menyayat hati: "Wahai ibuku, wahai ayahku,apakah kesalahanmu,apakah dosamu sehingga kamu terjatuh ke dalam neraka?Begitulah ratapan mereka.

Berkata Malaikat: "Wahai wildan jangan menangis, pergilah kamu memohon bantuan kepada Nabi Muhammad SAW." Setelah anak kecil ini mengadu kepada Nabi Muhammad SAW, maka Nabi Muhammad pun mengangkat kedua tangannya berdoa, lalu dikeluarkanlah orang-orang mukmin yang berda dalam neraka itu. Inilah syafaat Nabi Muhammad SAW yang ketiga di akhirat. Petama pada waktu ditimbang antara dosa dan pahala, yang kedua pada waktu meniti Shiratul Mustaqim yang ketiga ketika mengeluarkan orang dari dalam neraka. Maka ketika itu bertemulah antara anak-anak kecil tadi dengan kedua orang tuanya dengan perasaan gembira.

Firman Allah SWT yang maksudnya : "Pada hari itu mereka berjumpa dengan perasaan gembira. " (Ad-Dahr: 11)

...............................................................................

Menurut hadis Qudsi:

Allah S.W.T berfirman pada hari kiamat pada anak2 :
''Masuklah kalian ke dalam Syurga''
Anak-anak itu berkata:
'' Ya Rabbi, kami menunggu hingga Ayah Ibu kami masuk''
Lalu mereka mendekati pintu Syurga, tetapi tidak mahu masuk ke dalamnya. Allah Berfirman lagi,
''Mengapa aku lihat mereka enggan masuk? Masuklah kalian ke dalam syurga''
Mereka menjawab,
'' Tetapi bagaimana dengan orang tua kami?''
Allah pun berfirman,
'' Masuklah kalian ke dalam Syurga bersama orang tua kalian''

(Hadis Qudsi Riwayat Ahmad dari Syurahbil Bin Syuaah yang bersumberkan dari sahabat Nabi SAW)

Istilah "al-wildan" dalam Hadits Qudsi diatas adalah kata jama�mufradnya (kata tunggalnya) adalah "al-walid", artinya anak yang baru dilahirkan, yaitu bayi atau anak kecil yang belum akil baligh. Jadi maksudnya ialah anak kecil yang meninggal dunia.Hal itu diterangkan dalam Hadits lain yang diriwayatkan Ibnul-Atsir sebagai berikut:
"Anak kecil (meninggal dunia selagi kanak-kanak atau keguguran),
masuk syurga."


Maksud hadits diatas, termasuk salah satu di antara rentetan peristiwa yang terjadi pada hari kiamat di padang masyar. Gambaran ringkas dari peristiwa-peristiwa itu adalah sebagai berikut:
 1. Setiap orang dibangkitkan dari kuburannya masing-masing
 2. Masing-masing digiringkan oleh malaikat Zabaniah kepadang Masyar. Setelah itu mereka dikelilingi oleh hewan-hewan dan apa saja yang ada sangkut pautnya dengan mereka. Juga dikelilingi oleh malaikat langit masing-masing tingkatan.
 3. Matahari diciptakan kembali dan diletakkan di atas mereka pada jarak satu mil, sehingga mereka selain berdesak-desakan dn berjubel-jubel (kaki diinjak oleh seribu kaki-kaki diatasnya), juga dibakar oleh panasnya matahari,berkeringat, lapar, haus dahaga tidak terperikan siksanya.
 4. Ketika mereka mengalami lapar dan haus itulah anak-anak yang tadinya meninggal selagi masih kecil dan dilepas oleh orang tuanya dengan sabar dan tawakal, datang kepada orang tuanya masing-masing dengan membawa segelas airuntuk diminum, dan apabila sudah diminum, tidak akan lapar dan dahaga lagiselama di alam Masyar itu. Demikian menurut beberapa Hadits.
 5. Mulai hisab dengan menerima buku catatan harian masing-masing yang selama hidupnya dicatat oleh malaikat Raqib dan Atid.
 6. Dilakukan mizan (penilaian timbangan) terhadap segala macam amalan setiap orang, kecuali orang-orang masuk surga tanpa hisab.
 7. Meniti shirat yang harus dilalui oleh keseluruhan yang ada di padangMasyar itu. Meniti shirat yang kedua bagi mereka yang telah selamat menitishirat yang pertama.
 8. Mana yang sudah bersih benar baru diidzinkan masuk syurga.

Pada saat itulah Allah memerintahkan kepada anak-anak (yang tadinya meninggal dunia selagi belum akil baligh) untuk memasuki surga. Tetapi mereka memohon syafa�at (pertolongan) kepada Allah agar kiranya dapat masuk surga bersama orang tua mereka. Memang mereka juga penuhi perintah Allah, untuk datang mendekati pintu syurga, tapi masih belum mau memasukinya, sehingga Allah Yang Maha Mengetahui bertanya lagi:

"Mengapa Aku lihat anak-anak itu masih saja belum masuk syurga? Masuklah kalian ke dalam syurga itu".

Pada saat itu mereka mengulangi permohonannya bagi orang tua mereka.


"Kami belum mau masuk, sebelum orang tua kami yang menjadi asal pokok kami, dan ibu-ibu kami yang telah
mengandung kami sembilan bulan dan kemudian membesarkan kami masuk juga bersama kami".


Demikianlah mereka berhenti dekat pintu surga, menunggu keputusan Allah SWT dengan penuh harapan. Akhirnya putusan yang dinanti-nantikan itudatang dengan segera, denganfirman Allah Yang Maha Mengetahui:

"Masuklah kalian ke dalam surga bersama orang tua kalian".


Penegasan ini oleh Allah kira-kira dimaksudkan untuk menampakkan betapa besar keutamaan anak-anak dan betapa besar pula pengaruh ridla qadla� dan qadar Allah, sabar dan puji syukur kehadirat Nya. (Sumber: Hadits Qudsi, KH.M. Ali Usman dkk, CV. Diponegoro Bandung, 1984)

26 ulasan:

 1. Alhamdulillah...jika itulah anugerah yang diberikan oleh Allah SWT kepada ibu-bapa yang diberi ujian sebeini...Untuk anak tunggal mama Izz Rayyan Fitri Mohd Zaidi yang kembali ke Rahmatullah pada usia 3 tahun 1 bulan 2 hari,tenanglah sayang bersama Nabi Ibrahim as..InsyaAllah kita akan dipertemukan di Syurga kelak...Ma n Abah Redha dengan qada dan qadarNya...Alahamdulillah akhirnya Allah memberi juga kekuatan kepada Ma dan Abah menerima hakikat yang sebenar...Sayang Izz Rayyan Fitri...kita jumpa di SANA ye....Rindu yang menggunung...Al-Fatihah..

  BalasPadam
 2. Bertabahlah ibu2 yg telah merasai kehilangan. Ganjaran besar menanti di sana.

  BalasPadam
 3. SubhanAllah... Kami juga baru kehilangan anak bongsu yang berusia 3 tahun 1 bulan 10 hari pada tanggal 3.5.2014... Berat untuk ditanggung namun dari sehari ke sehari kami semakin kuat untuk menerima hakikat... Kami redho dgn pemergiannya walaupun sehingga di posmortem tidak dapat juga diketahui punca sebenar kematiannya. Segalanya adalah hak Allah.

  BalasPadam
 4. Alhamdulillah...kita antara insan terpilih oleh Allah s.w.t untuk menempuh ujian seberat ini dan Setelah setahun lebih kami berkahwin baru saya disahkan hamil..dan melahirkan anak sulung saya pada 25.9.2013..Nur Iman Khalishah nama diberi dan pada tahun ni 5.3.2014 isha telah kembali ke rahmatullah..Sesungguhnya kami redha dengan setiap ujianmu Ya Allah dan kami sentiasa ingat bahawa setiap yg kami miliki di muka bumi ini adalah Hak Mu Ya Allah dan pinjaman semata-mata. Al-fatihah...

  BalasPadam
 5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 6. Alhamdulillah...anak ummi n walid menunggu di pintu syurga...ummi redha dirimu dijemput ilahi di saat ummi n walid amat menanti2 kehadiranmu...kita jumpa di syurga nanti ya sayang...

  BalasPadam
 7. Syg anak ibu ayah mohamad adam arsyad..ibu rindu kamu sgt2...hanya Allah yg tau rase yg ibu alami ni syg...ibu cube kuatkan dan tabahkan ati mcm kate ayah Allah syg kamu lebih dr ayah dan ibu...ibu kene redha utk kamu bahagia di sane syg..ibu bertuah kamu hadir dlm hidup ibu dan ayah...ibu syg kamu..rindu kamu sgt...maaf ibu tak sempat peluk kamu waktu kamu minta...insya'allah nti ibu peluk cium kamu yer syg...al-fatiha

  BalasPadam
 8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 9. bidadari wildan syurga mama n ayah, Ahmad Zharif Bin Ahmad Zaki lahir 24feb14.. esok genap laa usia abg zharif setahun.. wpon abg zharif pergi slps 3ari dilahirkn pd 27feb14, ttp abg zharif sentiasa dlm ingatan ayah n mama.. rindu yg xpernah padam.. Selamat hari lahir sayang...

  Zharif dh jd abg, bila mama lahirkn adik Annur Zahra Binti Ahmad Zaki pd 05feb2015.. tetapi zahra hanya sempat bsama kita 5ari n pergi dijemput Ilahi pd 10feb2015.. kamu berdua adalah permata ternilai buat kami...

  berbahagia dan begembiralah bermain di syurga nan indah anak2 mama n ayah.. semoga kita bertemu n bersatu di pintu syurga kelak.. ayah n mama sentiasa rindu kamu berdua sayang...

  semoga Allah kurniakan kekuatan buat ayah n mama utk tempuh hari2 mdatang... Zharif dan Zahra adalah anugerah yang terindah buat mama n ayah...

  Al-fatihah...

  BalasPadam
 10. Subhanallah...persiapkanlah diri wahai ibu2 dan ayah2 yang bertuah dan terpilih..persiapkan diri utk bjumpa anak2 syurgamu kelak...semoga Allah rahmati kalian dan mpermudahkan segalanya...bertuahnya kalian...semoga Allah menggantikan kesedihan kalian dengan rahmat yg x terhitung banyaknya...amin...

  BalasPadam
 11. Subhanallah...persiapkanlah diri wahai ibu2 dan ayah2 yang bertuah dan terpilih..persiapkan diri utk bjumpa anak2 syurgamu kelak...semoga Allah rahmati kalian dan mpermudahkan segalanya...bertuahnya kalian...semoga Allah menggantikan kesedihan kalian dengan rahmat yg x terhitung banyaknya...amin...

  BalasPadam
 12. Subhanallah...persiapkanlah diri wahai ibu2 dan ayah2 yang bertuah dan terpilih..persiapkan diri utk bjumpa anak2 syurgamu kelak...semoga Allah rahmati kalian dan mpermudahkan segalanya...bertuahnya kalian...semoga Allah menggantikan kesedihan kalian dengan rahmat yg x terhitung banyaknya...amin...

  BalasPadam
 13. Hari ini genab 30 hari wildan kami Nur Husna binti mohd syaidatul fairuce meninggalkan kami pada usia 4 bulan 21 hari.. ya Allah sesungguhnya mummy daddy dan abg haziq rindu kamu sgt2 dik..damailah kamu di syurga Allah sayang..jgn pernah lupakan kami..mami halalkan susu dan segalanya tuk adik..nnt kita jumpa ye dik..al fatihah untuk mu..😒😒😒😒

  BalasPadam
 14. Hari ini genab 30 hari wildan kami Nur Husna binti mohd syaidatul fairuce meninggalkan kami pada usia 4 bulan 21 hari.. ya Allah sesungguhnya mummy daddy dan abg haziq rindu kamu sgt2 dik..damailah kamu di syurga Allah sayang..jgn pernah lupakan kami..mami halalkan susu dan segalanya tuk adik..nnt kita jumpa ye dik..al fatihah untuk mu..😒😒😒😒

  BalasPadam
 15. Hari ini genab 4 minggu Abg Cik (Muhammad Afif Haziq) meninggalkan kami sekeluarga. Dalam usia 5 tahun 4 bulan abg cik dah banyak memberikan kebahagian kepada ayah dan umi. Walaupun perit ayah menanggung kerinduan tapi ayah redho kehendak Ilahi. Sesungguhnya Allah lebih sayangkan abg cik. Ayah sayang abg cik. Insyaallah kita akan bertemu di Jannah.

  BalasPadam
 16. Hari ini genab 4 minggu Abg Cik (Muhammad Afif Haziq) meninggalkan kami sekeluarga. Dalam usia 5 tahun 4 bulan abg cik dah banyak memberikan kebahagian kepada ayah dan umi. Walaupun perit ayah menanggung kerinduan tapi ayah redho kehendak Ilahi. Sesungguhnya Allah lebih sayangkan abg cik. Ayah sayang abg cik. Insyaallah kita akan bertemu di Jannah.

  BalasPadam
 17. Bahagialah wahai anak syurga mama Wan Nur Nadira binti Wan Abdullah. Kehadiran dira dlm hidup mama dan papa selama 3 thn 5 bln bawa byk rahmat. Semoga kota berjumpa nnt. Saat paling indah

  BalasPadam
 18. Allahuakbar. Sedih dan rindu xtertanggung. Semoga trus redha di atas ujian ini. Allah pinjamkan adik 3bulan je kat mama dan Allah ambil balik sbb Allah lebih sygkan adik. Damaila kamu disana nak di bawah jagaan nabi ibrahim as. Tempat mu di sana lagi membahagiakan. Tggu kami ye nak dan bawakan kami air nanti. Mama terlalu rndu senyum dan tawa mu. Allahukbar.

  BalasPadam
 19. Allahuakbar. Sedih dan rindu xtertanggung. Semoga trus redha di atas ujian ini. Allah pinjamkan adik 3bulan je kat mama dan Allah ambil balik sbb Allah lebih sygkan adik. Damaila kamu disana nak di bawah jagaan nabi ibrahim as. Tempat mu di sana lagi membahagiakan. Tggu kami ye nak dan bawakan kami air nanti. Mama terlalu rndu senyum dan tawa mu. Allahukbar.

  BalasPadam
 20. Allahuakbar. Sedih dan rindu xtertanggung. Semoga trus redha di atas ujian ini. Allah pinjamkan adik 3bulan je kat mama dan Allah ambil balik sbb Allah lebih sygkan adik. Damaila kamu disana nak di bawah jagaan nabi ibrahim as. Tempat mu di sana lagi membahagiakan. Tggu kami ye nak dan bawakan kami air nanti. Mama terlalu rndu senyum dan tawa mu. Allahukbar.

  BalasPadam
 21. Allah maha besar..Allah maha megetahui..
  Terima kasih Allah kerna memilih kami memiliki ank2 syurga yg bakal mengheret kmi insya allah kesyurgaMu jugak..
  Al fatihah tuk ank syurga ummi dan walid Mohd furqan yaamin Altaf bin mohd muhaimin yg meninggal ketika usia 5 tahun sebulan 27hari..
  Tiada yg indah seindah senyumanmu..
  Tiada yg indah seindah manjamu...
  Ummi,Walid,Adek redha atas pemergianmu..
  Tunggu kami dipintu syurga..
  Sangat2 merinduknmu sayang...
  Allahuakbar Allah maha besar.

  BalasPadam
 22. Bismillahirohmanirohim..Allahukbar, 2 orang puteri kesygan abah dan ma telah kembali ke rahmatullah :

  1. Rabiaatul Adawiyah bt Rosli, Lahir 19/02/1999 meninggal 17/07/1999.
  2. Intan Zara Nuraisya bt Rosli,Lahir 26/01/2013 meninggal 13/03/2017.
  In sha Allah kita semua berjumpa di Jannah..Aamiin.

  BalasPadam
 23. As salam...tabahkan kan hati..mmg ini dugaan yg amat pedih utk kita sebagai ibu bapa utk menghadapinya. Segala rahsia ape yg berlaku, hanya Allah saja yg tau

  BalasPadam
 24. Hari ini genap la 30 hari wildan mama Iklas Amali b. Azman meninggalkn Kami.Ya Allah aku bermohon padamu agar Kami terus kuat menghadapi dugaan ini.Kami sangat sayangkan mu Ikhlas tp Allah lebih sayangkan mu.Allah mengetahui yang terbaik untuk kita semua.Kerinduan pada mu hanya Allah yang tahu. In sha Allah kita akan bertemu di Jannah.Aminn.

  BalasPadam
 25. Hari ini genap la 30 hari wildan mama Iklas Amali b. Azman meninggalkn Kami.Ya Allah aku bermohon padamu agar Kami terus kuat menghadapi dugaan ini.Kami sangat sayangkan mu Ikhlas tp Allah lebih sayangkan mu.Allah mengetahui yang terbaik untuk kita semua.Kerinduan pada mu hanya Allah yang tahu. In sha Allah kita akan bertemu di Jannah.Aminn.

  BalasPadam
 26. Hari ni 89 hari wildan syurga mama Tuan Nur Ain Zulaikha binti Tuan Mohd Imeran pergi meninggalkan mama n papa... hanya 9bulan allah pinjamkan ain untuk mama untuk mama jaga ain susukan ain.. 9 bulan rahim mama kandungkan ain anak syurga mama.. bertuahnya mama punyai bby ain.. mama n papa redha n sabar dengan ujian ini setiap yang hidup akan mati jua.. walaupun hanya 9 bulan sayang... tapi itu kenangan yg amat indah dan beharga untuk kami hingga kehujung nyawa rindu dan sentiasa rindu tak pernah tak rindu kan kamu sayang.... allhamdulilah mama semakin kuat sayang untuk menerima ketentuan allah ini sayang..ujian ini buat mama lebih kuat sebab allah itu tidak akan membebankan hambanya.. allah sayangkan mama dunia ini hanya semntara..kita akn dipertemukan kembali janji allah itu pasti.. ain tunggu mama papa n abg n kakak ain yer sayang... kami rindu ain selalu...

  BalasPadam