Klik utk belanja Amsyar

Isnin, 18 April 2011

Khas tuk blogger

Aku pun baru dapat tahu ni..ntah khabar angin ke kan..macam FB lah..kata 15 March nk tutup..penat jerk aku transfer semua gambar tp tak tutup pungggg!!!

Khabarnya..semua blogger yang tidak mggunakan akaun google utk membuka blog, harus menukar akaun anda ke google..iaitu gmail. Maksudnya disini, if ko guna yahoo/hotmail macam aku, harus laju2 daftar blog guna gmail. Kalau tak, blog anda akan dihapuskan pada 25 Jun 2011..

Korang percaya ker tak erk?..aku ni dah lah malas nk buat akaun lain..tp kalo dah terpaksa n betul, kena gak buat kan..kalo tak habis semuanya musnah..berkecai kata kau..

cara2nya..

1. Create akaun gmail
[kalau dah ada... boleh terus tukar...tapi kalau belum anda...sila create ya...

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail yang telah di create tadi > klik Invite.


3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan , anda akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.


4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )


5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.


6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

[Kalau anda mempunyai lebih daripada satu blog...pastikan anda ulang proses ini ya sehingga semua blog anda menggunakan akaun Google sepenuhnya...]


Pesanan lagikkkk:

1. Semua blog yang anda follow akan hilang...dan anda perlu follow balik menggunakan ID baru ya... jadi setiap kali nak follow check dulu your ID...sebab kalau masih dalam ID lama... segala update akan masuk ke blog lama [which is yang login pakai yahoo mail]


2. Pastikan anda delete akaun Yahoo /mana2 yang bukan Gmail pada admin anda...kerana dikhuatiri blogger akan detect sebagai daftar under akaun yahoo. dan blog anda juga akan di delete kerana hanya blog yang daftar dengan akaun Gmail sahaja yang akan dikekalkan...harap maklum.


*Coiiiii..aku pun baru dapat tahu..semua ni tak betul..so takyah lah nk susah hati kucar kacit tukar p gmail..yahooooooo*

Tiada ulasan: