Klik utk belanja Amsyar

Selasa, 14 Jun 2011

kisahku sbg sorg ibu

korang ingat jadik ibu ni senang??..siapa kata??
kalo takder KESABARAN yang tinggi jangan haraplah wei..tak caya??..
meh aku cerciterr..

start dari korang preggy lagik ok..kalo jenis yg ada alahan teruk macam aku, jgn cakap lah dia punya nikmat..hahahaha..mmg superb..sampai lah nk bersalin aku rasa badan aku ni lain macam jerk rasanya..rasa macam tak best..silap2 makan, muntah..pening..ng penat, lesu pastu krem kaki..ng pedih hulu hati..ng kaki bengkak..sakit2 badan..macam2 lah wei..tapi itu lah nikmat mjadi wanita mgandung..sbbnya, kalo ko xngandung, ko takkan rasa..kan??

bila ko dah nak bersalin, nikmat lagik..tapi aku kan czer, tak lah merasa sakit nk bersalin tu, cuma rasa sakit pas bedah tu lah..itu pun dalam dua minggu kot rasa aku..tapi hari pertama kena bedah tu mmg 'nikmat' lah kata kau..hahahaha..tapi bila tgk muka anak, hilang sendirik sakit tu..

masa dalam pantang pun nikmat gak..macam aku, pantang aku agak ngeri kan..mmg ingat tu seumur idup hahahaha..bayangkan kena czer pastu kena tinggal umah berdua jerk ng anak..mmg lah mendapat makian yang terhebat hahahaha..dalam bab makan tak lah aku kisah sgt sbb aku ok jerk bab makan n minum dalam pantang..cuma perasaan lah..sangat2 terguris ng org2 sekeliling..nasib ada anak, tgk muka anak lega sikit amarah ku itu..wachaaaaa!!!

pastu ng anak meragam di waktu malam..ng tak tidur malam..mmg teruji ok..sampai skrg pun anak aku susah nk suh tidur, letih nk menidurkan dia, tapi tidurnya kejap..penat tak hilang dia dah bangun..tu blom lagik kita penat lelah tidurkan anak, pastu anak dah tidur org lak dtg nk melawat anak kita, terbangun anak. Pastu nangis sbb mgantuk atau takder mood..kita lagik yg berhempas pulas nk pujuk dia, org lain masa dia diam amik, bila dah nangis semua hulur kat mak dia balik.. mmg sentap tau..!!

time makan mmg ko takkan dapat nk makan lemah gemalai ala2 sopan..kalo boleh laju2 tau..pastu telan2..kalo pun ada org yg tlg tgk2 kan anak ko, ko mesti tak senang nk makan kalo anak ko meraung, gelisah semacam. Tak pun ko tak makan langsung. Tak kira lah ko mkn yg pertama ker yang lepas tu ker bg aku sama jerk. Kalo ko makan yg pertama, buatnya masa tu dia nk start meragam sbb org lain yg pegang dia, tak ker ko kena makan laju2 masa tu?..atau pun ko bagi org lain makan dulu, ko mkn kemudian pun lbh kurang gak..so tak dapatlah ko nk merasa lagik makan ala2 ayu gitu melainkan anak ko mmg jenis baik tak meragam langsung atau ko tak kisah pasal anak ko..lantaklah kan dia nak nangis ke apa..yg penting perut ko..ada???

bkn makan jerk aku rasa kena laju2. Mandi, mbuang semua kena laju2. Tak caya?.. tunggu ko ada anak nanti..caya tak cayalah kan..tapi ada gak anak yg tak meragam macam anak cousin aku. Tidur jerk. Jenis senyap. Susah nk dgr suara dia. Kalo letak pun diam jerk. Kalo Amsyar macam tu mahu aku kepelikan. Yelah dah biasa dia bising, bebel..aktif sana sini kan tetiba diam harus aku yang kerisauan. Hahahah..

skrg ni aku baru jaga anak sorang..tak dapat aku bayangkan dua atau tiga anak lagik..nak2 kalo dapat kembar. Pengsan tak?..ingat senang ada anak kembar?..lagi2 yang tak sabar..mmg bahaya. Ingat org ada anak kembar ko pun nak..aku yg sorang ni pun mmg sabaaaaaaaaarrrr sesangat. Kalo dua org, tak dapat aku bayangkan..

jap..jap..aku nk bayangkan kalo aku ada anak kembar..


Fengsaaaannnn!!!

Jumaat, 3 Jun 2011

Kalau ada anak perempuan nanti nak namakan Nora Elena


hahahahah..boleh??..
kalau maknanya bagus, why not kan..
manalah tahu anak aku nnti cantik macam 'Nora Elena' tu..

aku bukannya layan citer ni dr awal..bebaru nih jerk bila aku baca kat FB, ramai no yg bergosipan pasal citer nih..pastu aku pun busy body nk tahu..pastu apa lagik, bukak ler channel Duniamu TV3 pukul 7mlm setiap Isnin hingga Khamis.. hehe

Faktor yg menarik citer ni, bukan takat hero dia yg kacak tu iaitu Aaron Aziz dan juga heroinnya yang sweet iaitu Siti Saleha, tp citer ni serius romantik ok.. ko akan tersenyum2 sambil mbayangkan yang ' Nora Elena' itu engkau dan tetiba tersedar bila ada orang membaling bantal sbb myampah tgk muka ko tersenyum macam kambing tu... hahahahahahah

Serius lah kan beb..kalo ko dah kawen, lbh2 lagik pompuan kan, sure nk suami koberomantik2 macam si Seth Tan ni buat..btl tak??..tapi bersyukurlah dgn apa yg ado..sedar diri..diri tu bukannya secantik Nora Elena..hahahahahahaha *ketawa kan diri lagik*


Kalo dapat bc novelnya pun best kan.. novel Kasih Yang Suci. Tapi katanya novel ni mmg sold out sesajoo..hebat btl penangan Aaron Aziz nih..yelah kalo hero kacak..haruslah ramai suka tgk..macam aku gak lah..kalo baca novel mesti kena bayangkan si polan tu jadik hero..dan si pulun jadik heroin..kalo tak, macam baca novel tapi makna..wahhhh..ayat!!!

yang bestnya.. dalam duk kalut kita rasa Inspektor Amir yang rogol Nora, rupanya Seth Tan yg rogol bini dia sendirik dulu.. mana aku tahu??..ehhhh..bukan..aku tak baca novel..tak jugak ada kat lokasi masa drama nih tgh shoot jauh sekali yg mengarahnya..aku tahu pun dr org yg baca novel nih.. tapi tak tahulah kan, kalo2 diorg nk buat kelainan ker kan..manalah kita tahu..

tak sabar nk tahu episod seterusnya dalam drama nih..nak tunggu Isnin alahai lambatnya kan.. tu lah kalo dah mgikuti drama2 best nih..rasa macam tak sabarnya nk tahu pas ni apa..pas ni apa kan.. tu sbb aku tak berapa sgt tgk citer berepisod ni..tp sbb citer ni best so layan jelah..

'Abang, yatie cop tv lagik erk minggu depan.. sayang Abang.."

Khamis, 2 Jun 2011

Stew Daging versi aku

Sejak tak kerja ni, aku mmg masak tuk laki aku bawak bekal ke site..gigih ok..gigih..
aku ingat nak buat asam pedas. Tapi laki aku cakap dia tak mo ikan. Sbb ikan bertulang. Susah.
Yolahhhh!!

So aku pun kuarkan daging, suh dia potong. Kalo nak tahu, laki aku ni rajin tlg kat dapur. Suh tlg tumbuk cili ker. Dia mmg rajin cuma cepat atau lambat jelah kan..

Aku nk masak Stew Daging yang aku perolehu dari Bff ku.. iaitu Ggurl

Verytheeasymeasy ok nk masak stew nih..macam sup gak lah
cuma stew ni dia guna pes bawang, lada hitam, tepung gandum.
Kalo korang nk resepinya, bolehlah ke blog Bff aku nih..aku nk myalinnya malas..
lagipun tu kan resepi dr blog Ggurl, so bglah kreadit kat dia kan..
(sbnarnya dia pun dapat dr org lain gak..wakakakakakak..)
takperlah kan..sharing is caring katanya..
mana tahu korang macam aku, yg tiap2 hari nak kena masak..
mahu beruban nk pk masak apa..kalo nk tgk buku resepi pun, bahan2nya ada ker tak kan?
so, resepi ni mmg easymeasy tau..guna jer apa yg ada..

aku ni kekadang pening ok nk pk masak apa hari2..
alih2 aku ulang yg sama..laki aku ok jerk..aku yg bohsann..hahahaha..

ni hah stew aku. Walaupun rupa tak semegah, sedap ok


Rabu, 1 Jun 2011

A.M.S.Y.A.R 6 bulan

Amsyar dah 6 bulan..yeee aku tau dah banyak kali aku bgtahu kan.. *maaplah..*

aku nk update sket pasal Amsyar dah 6 bulan nih..ni maknanya aku tgh rajin..ataupun aku tgh free..kalo TERlebih rajin, tiap2 kali Amsyar masuk bulan baru aku update...hehe
antara progress Amsyar adalah seperti:

  • Dah pandai berpusing. Kalo tidur kat katil, mmg berpusing je kerjanya. Ada satu kali tu, aku bangun tidur, tgk kaki dia kat atas, muka kat bawah. Entah bila dia pusing pun aku xtahu..tetiba berpusing..macam gasinglah...
  • Mulut bising. Pot pet..pot pet.. ntah apa dia bising ntah. Kalo nk tidurkan, membebel jerk dulu baru terlelap..naik keta tgk org kepala botak kat sebelah pun mbebel. Siap kerut2 kening lagik. Ntah apa salah org botak tu pun aku tak tahu. Marah btl..sian dia nak...
  • Blom pandai merangkak. Baru pas meniarap. Pastu pusing terlentang balik. Aku mula2 risau gak. Tapi bila pk lain budak lain progressnyer kan..so aku tgk kan ajerlah..takper Amsyar, pelan2 yee..ibu sentiasa bagi sokongan..chaiyokkk!!
  • Dah boleh mamam.. ni paling best. Kalo tak asik tgk org makan pastu mulut pun konon2 macam mamam gak. Sian ok. Tp sbb nak sangat tunggu 6 bulan, so tunggu lah. Bila dah 6 bulan, mari berpegangan tangan kita menari poco2..
  • Manja ya amat...kalo dia dah bangun tidur kan..aku biar kan..dia tak nampak aku, elok jerk main sorang..walaupun kesian aku tgk, bila aku jengah n nampak aku. mulalah senyum..pastu bila aku tinggalkan..mak aihhh..meraung..macam apa ntah..bila aku dtg balik..mulalah buat muka sedih..pas angkat, gelak tak ingat..pandai ko yee nak..saiko ibu ko nih...
  • Suka sgt p dapur. Ko nak jadik chef ker nak?..kalo aku p dapur sambil dukung dia..mengeletek badan sbb suka..mulut bising..pastu kalo aku buka air kat singki..pun suka..bila aku kuar dari dapur..nangis..so bertapa lah aku kat dapur tu..buat2 kemas dapur..
  • Suka mencapai. Apa aku pegang..dia pun nk pegang. Tak leh kalah. Berebut2 lah aku ng dia..aku tarik..dia tarik..aku pegang dia pun ngada nk pegang. Bila aku pangku dia sambil tgk tv kan, remote Tv aku letak sblh, tetiba tv off. Terkejut ok. Rupanya dia p tekan button Off. Pandai lah tu, suh aku stop tgk Tv layan dia..kalo tak Off, ntah apa2 butang dia tekan..pastu terbongkok2 nak capai itulah..inilah..
  • Skrg nih, kalo nk mandikan dia..aku takleh mandi dulu. Sbbnya, ng aku2 sekali mandi. Mana taknya, dia p pukul2 air kat baldi tu sampai aku pun basah lencun..macam aku lak yg mandi sekali..pastu kalo angkat, nangis..sampai bila nk berendam kan..dia ok jerk..aku yg dah kecut kesejukan..
  • Dah tahu dah kalo kita nk p jalan. Kalo aku pakai tudung tu, pastu tak angkat2 dia, mulalah sedih. Bila aku angkat bukan main happy. 
Ini je kot yg aku ingat..kalo ada pape lagik aku update k.. pale pun dah weng weng nih..ngantuk k..yelah walaupun aku jadik house wife, bukan kerja aku relax je manjang..anak tak tidur, aku pun tak leh tidur..bila anak dah tidur, masa tu lah aku laju2 buat kerja..begitu.. ;)

Anak Bujangku dah 6 bulan

Apa yang best bila anak bujang aku dah 6 bulan??..certeka..certeka..??
yang bestnya bila aku dapat bagi dia mamam!!!..mamam tau..
aku ni punyalah eksited ..mmg niat nak masak bubur sendirik tuk anak bujang kesayangan aku nih..
no nestum ok..aku kalo boleh mmg taknak bagi nestum dan suami aku pun mmg tak berapa gemar bagi Amsyar nestum..dia lagik suka aku sendirik yg masak tuk anak dia..lagi barakah!!

so, hari khamis hari tu, dengan perasan berkobar2 mulalah aku memasak bubur tuk anak aku nih. Mula2 aku bagi bubur kosong jerk..mak aihhh, laju jerk dia makan..sampai tak cukup..hulur mulut lagik..bila aku lambat mulalah nak nangis..maklumlah nak, ibu ko ni bagi makan sambil tgk tv. Buka channel BabyTV 618 tu ingat nk bagi anak tgk dan leka..tapi ibu lak yg terover..maafkan ibu yee..dulu time ibu non ada channel2 khas tuk Baby nih..wahhhh..salahkan zaman pulak kan..

last aku yg bosan tgk anak aku makan bubur kosong. Padahal anak aku relax jerk. Dasar ibu ko ni yg eksited kan..so aku pun selongkarlah cari lobak kat peti ais. So masaklah bubur ng lobak pulak..seminggu gak anak aku makan bubur lobak. Aku blend lah sampai hancur. Macam ala2 yogurt gitu kan..senang lah anak nk makan.Telan jerk..

Hari ni ibu dah boring, tukar lak menu. Bubur brokoli. Ouls tahu, aku punya eksited nih, p lah Tescoberdua jerk ng Amsyar semata nak beli sayur. Macam2 sayur kot aku beli. Mmg semua tuk anak. Tuk kami laki bini makan macam TERlupa pulak..hahahah. Eksited kan?.. Sanggup tu aku dukung Amsyar. Dengan bawak bakul lagik.. (try nk tolak troli, tapi berat ok..tak larat aku nk dukung anak lagik..menolak lagik..semputtttt) Amsyar lak taknak duk stroller. Adui..hanginnnn gak aku..terpaksalah dukung. Bila dukung, bukan main senyum ko yee nak..senyum memanjang..macam org jakun pun ada aku tgk..pandang kiri..pandang kanan.. aku tarik sayur, dia pun tarik gak..aku pegang ni..dia pun nk juga..siap main tarik2 ng aku lagik..pastu kelam kelibut pulak cari Toilet nk cuci tgn budak kecik nih..dugaan sungguhhhhh...


Pas seminggu ni kita tukar bubur lain lak erk..bubur bayam nak?..bila dah serasi baru leh mix ng lain2..
tgk..sibuk nk pegang sekali..

kalo masa ni muka dia sebijik laki aku
muka langsi dapat tarik spoon dr ibu
pura2 tidur..lucu!!!


*ni yg aku suka jadik suri rumah nih, dapat masakkan bubur anak. Mmg khas dari air tangan sendirik. Tgk anak makan pun laju jerk..tak lah boring asik rasa yg sama jerk kan kalo bubur lain2 pas 1 week.. kalo makan nestum mmg tu jelah anak ko makan sampai habis nestum tu. Lagipun aku dan laki aku tak mo ajar dia makan instant. Tapi kalo dah terpaksa, macam tak sempat kan, tak salah bagi..sbb kadang2 kita nie terkejar2 kan. Nak buat itulah..inilah..cuma, jgn bagi Nestum saja..bagi dia rasa air tangan ibu juga. Kata org bukan setakat berkat, tapi anak akan lbh sayang ibu tau.. Insya Allah.. *