Klik utk belanja Amsyar

Rabu, 13 November 2013

39 minggu 4 hari

Aduhai.. rasa nak menangis pun ada ni.. dah lah penat bawak nadan dan perut. Pastu kerja rumah tak siap2. Ada jee yang mata ni nampak. Habuk laa... peti ais ada tumpahan makanan laa..bilik air dah berdaki lah.. cadar tak tukar.. erghhhh!! macam2 laaaa...

Kalau dah namanya suri rumah kan, mmg lah nak kena buat semua kerja tapi Ya Allah penatnya.. dengan kain nak berlipat.. aduhai senang citer aku buat kerja sambil menangis kot. Ini lah kalau dah berumah tangga kan..nak tak nak kena gak buat kerja. Tapi kerja ni mmg tak habis la. Sebab yang menyepahkan balik ada. Aku kemas, ada jee yg sepahkan balik. Rasa macam nak bunuh diri pun ada.. penat tak hilang lagi kotttttt!!!

Hari ni aku dah 39 minggu 4 hari tapi masih lagi membawa perut. Ohwww anak.. bila agaknya kau nak keluar?. Boleh ibu lupakan hal2 rumahtangga. Boleh rehat sikit dari fikir hal2 rumahtangga ni. Biar orang lain yang settlekan. ni dah lah tak larat..dengan kerja rumah berlambak ntah macam tak habis2.. mmg bikin aku tension dan nak mengamuk kot!!!

Orang kata tanda-tanda nak bersalin macam period pain, memulas kan..semua tu aku dah rasa. Tapi on off.. kejap ada..lama nau baru dtg balik.. mmg bukan masa lagi  lah nk bersalin. Sakit kat kelengkang, peha ni jangan cakap laaa... macam apa ntah rasanya. Memang terbaik. Kalau duduk kat bawah, nak bangun memang terbaik.. kalo baring, mengiring nak tukar posisi pulak..mmg sakit. Ya Allah mmg aku tak tahan dah ni..cepat-cepatlah beranak.. jalan pun sama..kalau jalan kat shopping complex tu dah rasa seksa.. bawak perut yang memboyot ni mmg sakit tau.. aku rasa orang yang pernah mengandung tahu sangat lah kan.. memang tak selesa..

Esok PIL aku datang. Sampai 27hb. Aku ni tak beranak-beranak lagi. Agaknya nak tunggu Tok Wan ng nenek sampai kot. Aku pun tak tahu nanti amsyar duduk ng mak ayah aku kee masa aku bersalin nanti atau duduk kat rumah jee sambil di jaga oleh PIL. Takut PIL tak biasa jee nak jaga amsyar. Tapi aku lagi 'selesa' kalo duk rumah aku. FIL aku pun rapat ng amsyar kan. Dia tegas sikit orangnya. So, akucomfident lah jugak cuma takut MIL aku lah yang susah nk handle amsyar..

Entahlahhh.. bila lah aku nk beranak ni.. puas kot pujuk baby ni..tapi tak keluar-keluar jugaaa... rasa macam nak menangis dah ni nak bawa badan perut dengan kerja rumah yang tak pernah habis ni.. tensionnnyaaa..... huwaaaaaaaaa  :'(

Ahad, 6 Oktober 2013

Angah Sanding ( 3 Feb 2013)

Kemuncak!!!

Masa kat butik kak Fasha Mahligai, kitaorang decide nak pakai warna pink belacan. Tapi bila angah testing pakai memang tak naik. Sebab angah kan kulitnya cerah. So, kita pilih-pilih lah lagi. nasib kak Fasha ni tak kisah kitaorang test baju-baju dia. Dia senyum jee.. tetiba aku ternampak warna hijau zamrud atau nama glamournya emerald green, so aku suruh angah pakai. Bila angah pakai memang cantik. Dia pun suka. So, on sajalah. Kita sambar emerald green tu.. Lepas tu perempuan ni nak pakai gaun pulak masa berinai. Memang nak lawan aku lah ni..hahaha...biasalah kan kakak sulung memang jadi ikutan adik-adik.. padahal angah ni dia memang tak pandai sangat nak pilih-pilih ni. Kena bawa aku sebab aku kan cerewet sikit bab-bab ni.. so, terpandang gaun ungu terus juga sambar gaun ungu..malas dah nak fikir-fikir. Masa aku gaun putih. So, tak nak nampak sama angah ambil gaun ungu dan lelaki kot ungu juga. Nasib ada aku kan..kalau tak..ntah apa-apa angah pilih..dia tu angguk-angguk jeee pandaiii..

Baju Family memang saja kitaorang ambil warna Silver sebab tak nak over shadow pengantin.. katanya laaaa... padahal aku rasa adik beradik aku ni memang suka mengover shadow antara satu sama lain. Kahkahkah... cakap jee tak nak over shadow kan..padahal dah ada Plan B kat kepala.. *akulah tu..mastermind* 

ala...sebenarnya ni dinamakan jalan selamat. Angah ni tak tahu lagi nak pakai warna apa. Mak ayah aku pun tak koser lah nak memikirkan hal ni. Cukuplah masa aku jeee hari tu. Bila anak kedua dan seterusnya pandai-pandai kau lah nak pakai tema apa... kesian aku tau, time nak kahwin sampai merajuk-rajuk nak pilih warna tema..sampai angah terus buat tak tahu...citarasa sendiri..rasa macam anak angkat pulak.. *kahkahkah*

patutnya time angah lah mak ayah aku masuk tangan kan..sebab angah ni kadang-kadang blur sikit.. aku pulak jenis byk idea..ohw..nak ini..nak itu..tapi ada jee sekatan... *mata keatas*

nasiblah warna purple diapprove oleh abah aku. Eh..ni apasal citer pasal aku lak ni..hahaha...biasalah merepek bagi panjang story kan.. padahal tak puas hati..hahahaha

marilah kita layan gambar-gambar ni... ada soklan boleh pm aku kat FB yee.hehehehe

ni yeee adik-adik warna emerald green.

aku,alang dan amsyar. baju by me.

kaum kerabat dari JOHOR!..

Makcik ku yang tantekkk!

Alang dan Cik Ana.

Sanding Time

cantiknya adikku.. heheheh

pengantin dtg..apa la gambar ni lintang pukang..*layan*

adik bongsuku yang dah jadi anak dara.

pembantu Plan B aku..hahahaha *mata keatas tangan di bahu*

Abah , cik Din dan cik Lin.

Sil pun datang. Thank You!!

Amsyar suka mak long datang juga!

atuk dan nenek Tanjung Karang.

mama (tengah)

Kenyangkan perut anak dan suami..eh???..

Keluarga bahagia. *Takkan Terpisah* Amin.

mana aku???... amsyar lah ni buat hal nak tidur.

Beradekkkkss..

Hahahahahah..
sekian... *hehehehe*

Sabtu, 5 Oktober 2013

Angah Berinai ( 2 FEB 2013)

Malam tu ada majlis berinai pulak. Layan jelah gambar yeee.. maaflah kalau gambar kami lagi banyak dari gambar pengantin.

Aku, alang ng adik sepakat pakai jubah. Alang lah ni nak pakai jubah. Dah lah aku nak menyusukan amsyar masa tu, tetiba nak pakai jubah pula. Layankan ajalah. Dah lah aku jeles tengok jubah diaorang kemain cantik kan. Rupanya diaorang dah shopping jubah tanpa pengetahuanku. Dasar tak nak kalah. Maklumlah kalau aku tahu, sure aku lah yang akan kalahkan diaorang kan. Takpelah, kali ni aku mengalah. Bagilah budak-budak baru nak naik kan.. *hahahaha.. mata ke atas*

Petang pas nikah tu, kitaorang buat Henna. Aku lah yang jadi mangsa diaorang ni. Siap dua tangan pulak tu. Aku satu tangan jee, dah semua kata tak pandailah..tak kreatif laaa..memang tak nak aku cantik dari diorang lah ni...takpeee aku paham... hahaha... masa dioarng pakai inai kat jari tu aku laju-laju bawak amsyar masuk bilik susukan dan tidurkan amsyar hahahaha...kalau tak aku jee jadi mangsa diaorang ni..tak kuasa mak tauuu... kalau henna kat kulit tu oklah juga ni yang kat kuku tu memang tak koser yeee..pengantin jeee aku mampu tolong..yang lain-lain sila fikir sendiri macam mana nak pakai...

Bila aku bangun jee..masing-masing dah siap pakai henna kat kuku.

*Selamat aku...kehkehkeh*

petang tu, nenek, seri dan cik jah (adik mak aku) datang... layan diaorang sebelum bersiap untuk malam berinai. Ohw aku lupa nak bgtahu kan, kitaorang ambil set andaman dan pengantin dari butik kak Fasha Mahligai. Bagi aku, servis kak Fasha bagus dan memuaskan hati. Kak fasha ni pun baik dan senang nak dibawa berbincang. Rupa-rupanya baru ku tahu kak Fasha ni rupanya senior aku masa sekolah dulu. Patutlah muka macam pernah nampak, tapi tak ingat. So, kalau korang nak kahwin ke..tunang keee..bolehlah contact kak Fasha. Harga pun boleh runding.

aku pakai gaun dia pun nak gaun jugaaa..

Mak su, Mak Ngah dan amsyar

Alang, angah dan adik

ko kenapa dik??..nak gaduhhh??..hhahaha

tayang henna la tu..tak koser mak!

kami tiga beradekkk

angah dan nasir.

Henna angah tu aku yang buat. Meletopsss!!

Angah Nikah. ( 2 FEB 2013)

Hahahaha... *gelak kejap...*

Nak setahun kot baru aku terhegeh-hegeh nak update. Aku baru teringat..ohw kisah angah nikah belum update kat blog, maka cepat-cepat lah aku update. Saja jee pun update. Mana tahu nak baca balik suatu hari nanti. Gambar banyak aku upload kat FB, tapi dah private. Biasalah aku kan..seminggu jeee public pastu aku terus private.

Sebenarnya majlis ni patutnya dibuat bulan March tapi masa bertunang pihak lelaki nak buat bulan Februari. Awal sebulan. Masa tu pun tengah kecoh nak pilihanraya. Takut bulan March pilihanraya juga. So, abah aku pun fikir-fikir, oklah..kita buat bulan Februari. Kami yang lain ok saja..tapi pengantin lah. Tanjat boboi katanya... hahahaha..nasib ko lah ngahh...

Untuk nikah, baju dan veil serta tudung aku yang buat. Ada juga yang nak tempah kat aku pastu tapi almaklumlah lepas angah kahwin aku pun mengandung. Dengan alahan yang teruk lagi. Memang aku tak ambil tempahan masa tu. Oklah, kita layan je dulu gambar-gambar nikah ni yee..

Pengantin perempuan.

Macam biasa, abah yang nikahkan. Abah baju kuning.

Tengoklah tu anak aku. Sedap je landing.

Sarung cincin. Batal air sembahyang.

Amsyar dan mak dang (mak lang)

sudah halal!

baju, tudung n veil angah aku yg buat.

posing seblm nikah sebenarnya

cantiknya adik aku... *hehehe*

bilalah agaknya angah pakai aku berinci ni.

amsyar dan mak ngah kesayangan.
kasut tinggi tu sebenarnya nak pakai time nikah. Tapi tak jadi buat hantaran. Sebab tingginya bukan main. takut terpelecok hahahaha... aku pun tak tahu bila agaknya angah pakai kasut tu..lupa pulak aku nak tanya. Kasut tu kitaorang beli kat Mines. Ada sales..

Khamis, 3 Oktober 2013

Perkembangan tika 34 minggu

Alhamdulillah.

Minggu ni kandungan aku dah pun bakal masuk ke 34 minggu. Semalam pi cekup dengan doc Mimi di KPMC, doc cakap berat baby 2kg. Tapi kalau ikutkan 2.3kg. Doc kata baby aku ni kecil. Berat aku pun turun sikit. Agaknya sebab sejak akhir-akhir ni aku tak lalu makan sangat. Masak tapi tak makan. Macam mana?..

Aku makan pun sebab kesian kat orang dalam. Kalau tak memang aku tak makan. Kalaulah masa tak mengandung macam ni kan bagus. Mahu kurus aku kan..hahaha .

Alhamdulillah semuanya ok. Baby pun elok jee kat bawah. Aku bukan apa, takutlah kalau songsang (breech) macam amsyar dulu. Mahu kena czer lagi kan. Harap-harap bolehlah normal pulak kali ni. Amin Ya Rabbal Alamin.

Time amsyar dulu, dari awal dah breech. Sekali je kot dia kat bawah. Aku ni dah lah tak tahu pasal istilah perubatan ni kan. Sekali time 34week doc kata breech. Padahal memang dari awal kot amsyar ni breech cuma doc tak nak bagitahu sebab maybe baby leh pusing kan. Tapi tak. Tu yang aku selalu rasa sesak kat ulu hati aku. Selalu sangat rasa prdih hulu hati.

Yang baby adik pula, aku selalu rasa nak terkucil. Hahahaha.. Kadang-kadang tu sampai kena pakai pad sebab takut tak sempat ke tandas. Buat malu betul. Yang baby adik ni memang lasak. Memang rasa lah sikunya..lututnya..tajam betul. Lagi-lagi kalau aku mengiring. Marah betul dia. Mulalah rasa tajam-tajam siku kee lutut keee marah kat aku..

Harap-harap semuanya selamat sampai ke akhirnya. Nervous juga macam mana rasanya melahirkan secara normal. Sakitnya macam mana. Nak menghadapinya macam mana. Boleh tak aku teran tanpa koyak yang banyak. Wauuuuu..sungguh seriau tau kalau fikir. Sebab tu aku malas nak fikir. Biarlah bila tiba masanya nanti macam mana..

baby 34 weeks.
Berat bayi anda sekarang 2.2kg dan panjangnya ialah lebih kurang 45sm dari kepala ke jari kaki. Dia semakin gempal dan bulat - dia akan memerlukan lapisan-lapisan lemaknya untuk mengaturtepatkan suhu badannya.

Jika sebelum ini anda belum lagi mula bercakap dengan bayi anda, ini adalah masa yang baik untuk memulakannya - pada 35 minggu kehamilan,
pendengaran bayi sudah terbentuk dengan sempurna. Jangan pula terasa malu jika anda sudahpun berbual menggunakan cakap pelat bayi. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bayi baru lahir memberi lebih perhatian kepada nada suara yang tinggi.

Jika anda merasa bimbang tentang kemungkinan berlakunya
pelahiran pramatang, anda akan bersenang hati untuk mengetahui bahawa 99 peratus daripada bayi yang lahir pada 35 minggu kehamilan boleh hidup di luar rahim - dan majoriti tiada menghadapi masalah yang serius. Walaupun sistem saraf pusat bayi anda masih belum matang sepenuhnya, paru-parunya sudah hampir matang sepenuhnya sekarang.

Ramai wanita mula merasakan sensasi semut-semut dan kebas di daerah pelvis atau rasa sakit apabila mereka berjalan. Ini mungkin disebabkan sendi-sendi pelvis meregang, sebagai persediaan untuk kelahiran. Jika anda merasakan betul-betul tidak selesa, beritahu doktor anda dan rujuklah
tip-tip membantu diri kami.


sumber: BabyCenter

Rabu, 2 Oktober 2013

Impian dapurku.

Hahahaha...

rajin nau masakkan?..nampak tak di situ??..

aku ni nak kata rajin taklah tapi TETAP kena masak. Sebab aku ng suami memang tak berapa suka lah makan kat luar ni. Kadang2 rasa macam tak tahu nak makan apa. Kadang-kadang geli (ni sbb pak mertua aku suka cerita pasal mandrem guna barang kotor), pastu kebersihan pun aku cerewet jugak.

Kalau masak sendiri, kita pastikan bahan2 dicuci sebersihnya. Nak guna bahan apa. Macam aku, memang tak guna ajinomoto yee kawan-kawan. Aku memang tak suka guna ajinomoto. Dan aku ni, ada satu perangai, aku kurenggg percaya lah kalau guna ajinomoto jadi sedap..yeker??

So, aku rasa, nak bagi aku lagi semangat nak masak, aku memang berangan lah nak dua barang ni..

apa dia???.. hahahaha...

Pan 
periuk ala-ala vision ni
Aku rasa orang lain dah lama kot ada kat rumah. Kesian kan...aku non ada laaa...aku nak pan tu bukan apa...senang nak buat roti jala. Ni nak buat roti jala pun susah..hangin jee aku.. hahahaha..dah lah aku suka makan roti jala kan...bukan susah nau nak buat, tapi tempat nk buat tu tak ada. Kalau mak aku, dia guna yang macam orang kedai burger tu. Tu abah aku buat sendiri. Kalau ada pan ni kan cantik roti jala aku..tak adalah hodoh walaupun rasanya memang sedap (hahahaha)

Yang periuk ala-ala vision tu, aku nak sebab adalah penaik semangat aku nak masak kan. Ni asyik pakai periuk buruk tu. Memang lah periuk tu banyak berjasa dengan aku selama ni, tapi kalau ada periuk macam vision ni lagi masakan aku jadi semakin sedap kot.. (kot)

Nak pi langkawi jaun nau pulak. Ntah bila dapat p kan...ke ada sesiapa nak hadiahkan aku periuk dan pan ni?.. (berangan jela....)


:-)

Dugaan Allah.

Dugaan Allah pada tiap hambanya tak sama kan. Ada yang diuji macam2 perkara. Kadang2 kita rasa kita lah manusia paling malang kat dunia ni, tapi sebenarnya ada orang yang lbh susah dari kita. Jadi bersyukurlah...


Isnin, 16 September 2013

TEMPOH PEMULIHAN SELEPAS BERSALIN.

Sudah pasti selepas bersalin anda memerlukan masa untuk pulih seperti sediakala kerana sepanjang mengandung dan kemudiannya melahirkan bayi, seluruh tubuh dan organ dalaman anda telah mengalami keletihan dan perubahan besar. Anda mungkin ingin tahu tentang tubuh badan anda dan beberapa tanda ketika proses pemulihan ini. Antara perkara yang kerap menjadi perhatian dan persoalan ialah;

Rahim
Rahim anda akan mengambil masa 6 minggu untuk kembali ke bentuk asal. Saiz rahim sebenar adalah sebesar telur “double A” sahaja.

Bengkak
Bengkak kaki dan badan mengambil masa 4-6 minggu untuk hilang sepenuhnya. Adalah normal untuk tubuh menjadi lebih bengkak dalan tempoh 1-2 minggu, asalkan anda tiada masalah darah tinggi. Pada waktu ini badan akan mengalami kekurangan air kerana anda mengalami dieresis. Oleh itu, minum air yang mencukupi adalah sangat penting untuk memastikan aliran susu badan yang optima dan mengurangkan risiko sembelit.

Pendarahan faraj
Pendarahan faraj atau nifas mengambil masa 4-8 minggu untuk berhenti sepenuhnya. Sekiranya ia berhenti selepas 3 minggu bersalin dan datang kembali selepas beberapa hari, ia juga adalah normal. Darah yang keluar itu akan bermula dengan warna merah sebelum ia akan beransur-ansur menjadi warna coklat dan seterusnya coklat muda.

Luka Episiotomi

Luka ini akan mengambil masa 1-2 minggu untuk pulih daripada sakit dan 4-6 minggu untuk pulih sepenuhnya. Pastikan ia bersih dari cemaran seperti najis dan sentiasa kering untuk mempastikan ia lebih cepat sembuh. Lap dengan kain bersih dan anda boleh mengunakan alat pengering rambut jika ada.

Luka Pembedahan Cesarean

Pembedahan ini akan mengambil masa 4 minggu untuk pulih daripada sakit dan 8 minggu untuk pulih sepenuhnya. Berjumpalah dengan doktor sekiranya tempoh pemulihan anda memakan masa lebih lama daripada yang dijangkakan.

Stretch Mark dan Warna kehitaman pada kulit

Mengambil masa 6 bulan sehingga 1 tahun untuk hilang sepenuh, selalunya dari kemerahan ia akan menjadi parut putih yang pudar. Mereka yang berkulit gelap mungkin akan mengambil masa yang lebih lama.

Kebas Tangan ( Carpal Tunnel Syndrome)
Selalunya hilang dengan sendiri selepas 6 minggu bersalin. Carpal tunnel syndrome terjadi disebabkan tekanan pada urat saraf pada pergelangan tangan yang kerap terjadi disebabkan kehamilan. Kalau tangan anda masih kebas dan sakit selepas tempoh tersebut, eloklah berjumpa pakar untuk rawatan seterusnya.

Buasir
Buasir atau hemorrhoid mengambil masa 4-6 minggu untuk pulih sepenuhnya. Walaubagaimanapun, sekiranya anda pengidap buasir kronik, ia mungkin akan kekal selagi tiada pembedahan dilakukan. Jumpa dengan doktor pakar sekiranya buasir masih tidak hilang walau setelah beberapa bulan bersalin.

Berat badan

Kenaikan berat badan semasa hamil kebanyakannya disebabkan oleh berlebihan bendalir tubuh dan juga tumbesaran rahim serta bayi. Kenaikan berat badan yang optimal adalah dalam lingkungan 10-15 kilogram selama sembilan bulan anda hamil. Kebanyakan dari pertambahan berat ini akan hilang dalam tempoh 2-3 bulan selepas bersalin. Sekiranya anda kelihatan masih berisi selepas 6 bulan bersalin, ia mungkin disebabkan anda mengalami kenaikan yang keterlaluan semasa hamil.

Perut buncit dan berkedut
Badan memerlukan 6 bulan – 1 tahun untuk kembali langsing tetapi bergantung kepada cara pemakanan anda semasa pantang dan cara senaman yang anda praktikkan. Buat senaman perut 3-4 kali seminggu semasa pantang dan anda mungkin akan langsing dalam masa yang lebih singkat. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang menjalani pembedahan Cesarean, ia mungkin akan mengambil masa yang lebih lama disebabkan lemak kebal yang terbentuk pada sekitar parut cesarean.

******************************************
“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam.

Ahad, 15 September 2013

PENGALAMAN : Melahirkan Awang Amsyar Iman.

Pagi 25hb Nov 2010 (PAGI)

Aku dah kena admitt kat hospital serdang. Sebab 26hb Nov tu aku dah nak dibedah. So merasalah aku tidur satu malam kat hospital sebelum dibedah. Masa sampai di Dewan Bersalin Hospital Serdang tu, aku terus jumpa staff kat kaunter tu bagitahu yang aku kena admitt hari ni. Siap bagi surat. Diaorang suruh aku tukar baju dan pakai kain. Nak buat VE. Mula-mula aku kena bagi sampel air kencing. Baring kat katil dan nak buat VE. Tapi sebab aku dah buat temujanji nak bedah, tak payah buat VE. Fuhhhhh!! Legaaaaaaa.. hahaha. Aku ada baca yang buat VE ni sakit sikit. Kena tarik nafas masa doc tengah buat tu. Diaorang letak CTG kat perut aku. Dengarlah degupan jantung amsyar. Kuat betul. Kejap-kejap hilang sebab dia tak reti diam. Puas nurse cari mana hilangnya degupan jantung dia tu. Masa tengah baring-baring tu, dengarlah ada perempuan mengerang la.. yelah maybe ada yang tengah sakit nak bersalin kan. Ada tu tengah buat VE. Selang dua buah katil dari aku.

Aku nampak sebab tak tarik langsir. Pas dah cek CTG anak aku, aku pun disuruh duduk kat kerusi. Ada lah tiga empat orang juga kat situ. Masing-masing pakai baju pink tu. Katil tak ada katanya. Jadi sementara tunggu ada yang keluar, stay lah kat situ dulu. Nasib aku tak sakit nak bersalin kan. Relax jelah aku tunggu. Siap mak aku belikan makanan lagi. Dalam pukul 3 petang baru dapat katil. Bayangkan punyalah lama nak tunggu katil. kalau dah rasa nak bersalin masa tu memang sadis la kan. Biasalah hospital gomen. Kenalah paham. Bukan sikit orang yang datang. Ada akak tu, dia belum nak bersalin lagi, datang sebab katanya anak dia kurang bergerak. Dia mula-mula nak bersalin kat Serdang ni, tapi bila dengar katil selalu tak cukup dia nak bersalin kat HUKM. Pastu dia bising jugalah sebab lama tunggu. Bagi aku, nak buat macam mana kan. Dah tu murah. kenalah sabar. Kalau nak layanan baik pergilah private. Nurse tu diam jee bila dengar akak tu komplen-komplen. Sabar jelah..

ohw, aku lupa nak bagitahu, aku kena bedah sebab amsyar breech. Iaitu songsang. So, doc Jamil di KPMC buat surat tuk aku refer serdang. Sampai serdang aku terus buat temujanji masa 38week terus bedah. Malas nak tunggu-tunggu lagi. Malas nak tunggu baby pusing sebab aku tengok kat buku rekod aku, memang dari awal amsyar ni breech. Ada sekali jee dia pusing. Redha jelah nak kena bedah kan. Ada lah hikmahnya tu..

Dekat pukul 3 petang baru dapat bilik. Masa tu adalah juga dalam lima orang naik bilik sama aku. Semua nak kena bedah esok. Hahahaha.. masalah apa aku tak tahu sangat. Cuma ada akak ni, ward sama aku cuma katil lain, dia pun nak kena bedah esok sebab anak dia songsang. Anak first songsang, anak nombor dua ni pun songsang. Nauzubillah. harap-harap baby adik tak songsang yee...kalau tak, tak merasa ibu nak lahir normal. hehehe

MALAM

Bermulalah aku bermalam di hospital serdang ni. Kalau ward kelas tiga memang serabut sikitlah. Asyik ada nurse datang jee buat pemeriksaan. Nurse-nurse dari mana pun aku tak tahu. Macam pelatih kat hospital lain. Sebab kalau nurse serdang memang tahu lah kan. Ni baru nak lelap dah kejut. Buat CTG. Aku layan aja lah. Nanti baru nak tidur, setengah jam ada orang datang lagi. Aduhaiii.. masa ni aku teringat suami aku. HAHAHAHAH.. *Rindu sehhhh..*

26Nov (Pagi)

Pagi-pagi aku dah dikejut. Bangun, mandi cuci rambut. Siap pesan cuci rambut. Aku pun tak paham apasal kalau nak bersalin mesti suruh ingatkan cuci rambut. Pastu nurse cucuk jarum kat tangan aku nak masukkan air. Memancut darah aku keluar. Pastu yang tak tahan bila kena masuk 'benda' kat salur kencing. Yelah kan nak bedah. Lepas bedah mana lah boleh jalan sangat. Jadi pasang alat tu tuk bagi aku senang kalau nak tenkecing. Mak aihhh..sakitnya..aku siap terjerit masa nurse tu masukkan alat tu. Nanti air kencing kita mgalir ikut paip tu la. Rasanya?.. hahaha..jangan cakap. Tak senang duduk aku. Rasa macam kencing tak lawas. Sakit kat ari-ari tu. Kejap aku bangun..kejap aku duduk. Ya Allah, azabnya. Sampai lintang pukang air kat tangan aku tu. Patutnya air masuk dalam badan, ni darah keluar ikut salur kat tangan tu. Air satu botol tinggal suku dah. Cepat-cepat aku panggil nurse. Dia nak tukar jarum baru sebab takut jarum dah tersumbat darah. Tapi tak jadi, cuma tukar botol baru jee. Aku dah lega. Tak kuasa aku nak cucuk-cucuk jarum lagi. Dah lah darah aku jenis memacut. Habis lantai aku penuh darah. Aku punya turn tengahari. Tapi aku tak sabar-sabar dah nak kena bedah. Asyik tanya kat nurse jee. tapi dalam pukul 12.30 jugalah baru turn aku sebab ada pembedahan kecemasan.

26Nov (Tengahari)

Aku nampak jee katil yang nak bawa kat bilik bedah tu sampai, aku terus naik. Punyalah gelojoh. Tak panggil nama aku dah baring. Surelah tu turn aku. Aku dah tak tahan ni. Ari-ari aku dah sakit kot. Aku nak cepat-cepat je bersalin sekarang. Nurse bagi aku ubat muntah. Takut muntah. Ohw lupa. sebelum tu kena puasa tau. Start pukul 12 malam kena puasa. Nurse call suami aku tapi tak dapat, so call abah aku. Abah dan mama aku pun tunggu masa aku nak dibedah tu. Tak tahu diaorang datang pukul berapa. Aku dibawa ke bilik bedah. Aku pun tak tahu bilik bedah kat mana. Sebab aku baring jee kan masa tu. Nak sampai kat bilik bedah tu, kena tukar lagi katil. Masa ni nurse yang usung aku tu dah tak ada. Orang lain pulak yang usung katil aku. Tunggu kat luar sekejap. Maybe diaorang kat bilik bedah tengah prepare alat-alat nak bedah kan. Masa tu aku baca doa, dan cakap-cakap ng anak aku. Cakap tak sabarnya nak jumpa. Kejap lagi kita jumpa yee sayang... *touching kan???*

Masuk je bilik bedah. Doctor bius nak bius aku. Masa tu ada doc peluk aku. Tak nak bagi bergoyang. Tangan aku dakap bantal. Masa ni aku duduk. Bila dah dibius tu, aku dibaringkan. Doc tanya, kaki ada rasa ke tak. Mula lah kaki aku macam lumpuh. Tak rasa langsung. Masa tu diaorang letak kain tinggi-tinggi depan badan aku. Ada orang kata ada cermin kita boleh tgk proses pembedahan tu. Tapi aku tak tahu pun ada ke tak. sebab aku tak pakai cermin mata. Tak nampak pun. lagipun bilik tu sejuk gila tau. Menggigil aku tak boleh tahan kot. Dah lah bajunya nipis kan. Aku fikirkan sejuk aku jee. Tak fikir langsung pasal perut aku yang nak dibedah tu. Dah lah tangan aku kena lock kiri kanan. Macam orang gila aku tahan sejuk. Memang tak koser la nak fikir hal lain. Sejuk sangat-sanggggggaaaatttt tau. Sampai keluar bilik OT tu pun  still gigil sampai takleh control. Kenangan sungguh.

Masa doc toreh perut aku tu, memancut darah keluar. Aku tahu sebab diaorang terjerit. Agaknya aku memang jenis darah memancut kan. Dalam pukul 1.19 petang(Jumaat) amsyar pun lahir. Masa amsyar lahir tu dia senyap jee. Semua orang saspen. Tiba-tiba dengar tangisan baby. Doc cakap.. "hai baby".. masa tu rasa macam..terharu kot.. dah lahir dah anak aku. Alhamdulillah. Dah cuci baru nurse bawa kat aku. Tunjuk jantina baby. Aku masa tu dah kesejukan tahap dewa tau. Aku tengok cakap "boy" . Doc bius tu memang kat sebelah aku jee. Dia tanya dah tahu kee baby boy. Aku cakap dah tahu. Sebelum baby p bawa pemeriksaan. Dia bagi aku cium baby. Baby bau badan aku. Masa tu doc masih jahit perut aku lagi. Aku lak dah tak tahan gigil kesejukan. Lepas jahit, diaorang pakaikan pad dan bersihkan badan aku. Satu badan ok. Rasa macam berbogel jee. (agaknya laaa) pastu dia spray apa ntah. Dah pakaikan baju hijau tuk operation tu, baru aku dia tolak keluar. Masa kat luar, still rasa sejuk. Aku tunggu dalam lima belas minit kot. Nak tgk kalau ada tumpah darah ke kan. Pastu aku dgr ada orang jerit "baby Norhayati. boleh ambil sekarang". Masa tu aku diusung lagi. Ntah kemana pun aku tak tahu. Masa ni dah rasa dah sakit kat perut tu kesan bedah. Kalau katil aku terlanggar pintu ke apa..memang sakit sangat, Rasa macam nak pecah jee perut aku. Sampai terkeluar airmata aku. Punyalah sakit pas bedah tu. Ambil baby. Terus bawa p ward. Masa nak ambil baby tu, aku dah rasa yang hujung sekali tu anak aku. Sebab bedung yang dia pakai tu aku kenal. Pastu dia macam bersuara.. "mak..mak.." aku macam tersentuh bila dengar dia panggil "mak..mak.." hahahaha..

Sampai kat ward, nurse-nurse tolong alihkan aku kat katil aku. Masa ni nurse ramai-ramai pakaikan aku baju pink tu. Pastu nurse kerumun anak aku. Yang aku nak puji hospital serdang ni, dari staff sampai doc semua baik-baik. Rezeki aku lah kan. Nurse -nurse yang kat ward 3 ni pun semua baya-baya adik aku jee. Jenis suka budak-budak. Kerumun lah diaorang kat anak aku. Tak lama pastu suami aku datang. Aku tanya dah tgk baby ke belum. Dia kata dah. dah azankan tadi. Tak lama, mak ayah aku pulak masuk. Senyum jee mak ayah aku. Ayah aku, usap kaki aku kata "sabar yee kak" masa tu aku rasa macam nak mnangis ok. Yelah, abah aku tu garang tau, tapi dia memang pyayang. Yelah, aku mana pernah masuk hospital kan. Bedah-bedah lagi. Nak bersalin pulak kena bedah. Pastu abah aku suh tukar ward kelas satu. Sebab aku kan kena bedah. Memang takleh gerak. Pastu kena stay semalam lagi. Jadi kalau ward satu mak aku leh tolong jaga.

*** Inilah pengalaman aku lahirkan Awang Amsyar Iman. Alhamdulillah. Allah permudahkan semuanya. Walaupun aku kena bedah kan. Aku langsung tak takut, gemuruh ke apa. Nurse-nurse kat hospital serdang pun baik-baik je. Kalau ada yang kerek pun sorang dua lah. tapi aku buat tak tahu jeee. Yang lain memang baik sangat. doc pun baik sangat. So kepada sesiapa yang nak bersalin kat serdang dipersilakan. Memang servis (masa aku lah) tip top. Kalau nak lagi tip top kat private lah kan. Tapi ini pun dah alhamdulillah. Ingat senang kee nak kerja ng manusia ni. Macam-macam ragam. kita pun kenalah paham kan. Bil aku masa tu rm1200 tak silap. Rm800 tuk bedah. Yang lain-lain tu bil bilik aku. Semalam ambil ward kelas tiga dan semalam ambil ward kelas satu.  ***

Happy Malaysia Day.

Assalamualaikum!! and HELLO!!

Selamat hari Malaysia Uolsss...
Hari ni semua orang cuti kan, my hubby jee yang tak cuti..biasalah kalo kerja sendiri mana lah ada cuti kan. Sampai cuti pun tak tahu dah. Hari tu masa merdeka day, dia pelik pesal adik beradik aku ng abah tak kerja. Merdeka laaa sayang..memang lah cuti kan..awak jer kerja.. hehehehe


Hari ni tak buat apa pun, masak, kemas rumah layan anak..boring-boring surf internet. Aku ingat nak tambah barang baby adik, tapi hari ni cuti kan..tak kuasa lah. Sure orang ramai. Nak berlaga-laga bahu i tak suka laaa..baik pergi hari kerja..nak shopping pun tenang jee.. nasib ingat hari ni Malaysia day, kalau tak..memang payah ler..

Takpelah..lepak rumah jelah. Amsyar tengah layan mickey mouse kat 613. Hari ni Astro bagi byk channel free. So manfaatkan lah sebaiknya. Memang channel 613 kitaorang tak ambil. Ambil BabyTV jee dari kecil sampai dah nak tiga tahun ni. Pas ni adik pulak nak tengok BabyTV. Bukan tgk pun, kasi dengar jee..

Aku sejak tiga hari ni macam tak lalu lah nak makan nasi. Ayik bedal roti.. cucur pisang. Macam tersangkut-sangkut pulak nasi tu kat tekak aku ni. Semalam terbangun pukul 1 am. Dengan amsyar-amsyar terbangun sebab dia tidur awal lepas isyak. So, memang terbangun la. Lagi-lagi orang atas rumah aku ni tak habis-habis kerjanya. Kalau esok cuti memang tak tidur-tidur agaknya orang atas ni. Pastu aku terbangun pagi tadi sebab terkejut dengar dia bertukang. Rasa macam nak sound jee orang atas ni. Pagi petang malam tak habis-habis bising.

Ingat masa amsyar baby dulu, memekak je walaupun tengah malam. Hangin kami laki bini. Adat lah kan tinggal rumah macam ni, atas bawah rumah orang. Yang penting kenalah bertimbang rasa kan. Aku kalau dah tengah-tengah malam amsyar bising ketawa jerit-jerit aku marah sebab orang sebelah bawah atas nak tidur kan. Lagi-lagi orang sebelah aku ni ada anak kecil. Kita pahamlah sebab kita pun pernah ada anak kecil. Ni lagi dua bulan adik baby nak lahir, so, kenalah bertimbang rasa. Harap-harap bila kita paham keadaan orang, Allah akan tolong dan buka pintu hati orang lain tuk paham keadaan kita pulak. Insha Allah.

Berbalik pasal terbangun pukul 1am tu, perut mmg dah berbunyi. Adik baby memang aktif bukan main dalam perut ni. Sampai berbunyi perut aku. Ada tu sampai terkejut aku. Yelah, ibu tengah tidur, adik baby siap buat aksi dalam perut kan. Memang terkejut aku. Amsyar pun terbangun. Bila dengar suara aku ng amsyar dia diam jee tak gerak. Bila dah senyap mula beraksi lagi. Ohww..adik, janganlah lasak sangat..dulu abang amsyar baik jee dalam perut, tapi keluar jee lasak bukan main. Ni baby adik memang lasak sangat dalam perut, dah keluar ntah macam mana ntah. Pengsan ibu nak...

Bangun-bangun tak ada apa lak nak makan. Roti habis. Macam nak pi mamak jee tapi suami aku penat pulak. Tak kan aku nak pi berdua dengan amsyar. Minum milo je lah. Pagi ni, suruh suami beli roti, buat roti salut telur + sosej + daun sup. Makan lah kami anak beranak. Suami aku dah bedal nasi dengan ikan sambal.

Baru aku perasan, tak ada cerita pengalaman aku lahirkan amsyar kan?. Ke ada aku yang tak perasan?.. Nak buat balik lah kang tak ada pulak kenang-kenangan pasal lahirkan amsyar. Ok byeeee.. jumpa lagi. :-)

Khamis, 12 September 2013

Rindu KUNDASANG.

Rindunya masa pi kundasang dua tahun yang lalu. Walaupun ada peristiwa "ngeri" kan. Tapi serius rindu betul. Masa tu amsyar baru 9 bulan kot. Geram tgk amsyar masa tu. Sekarang ni nakal bukan main. Geram juga..tapi geram marah..hahahaha..oklah, layan lah gambar kenangan ni. Ohw lupa, masa kat Kundasang kami tinggal di Kinabalu Pine Resort, Kundasang. Memang best resort ni dan cantik.
Time kat reception. Kinabalu Pine Resort Kundasang.
amsyar iman dan shahriman
cantiknya view. Atas tu gunung kinabalu.
untungnya diaorang ni. Rumah sejuk je.
kami, di Hot Spring.
bambam ibu.
Amsyar je yg mandi. Sebab open sgt.
with SIL nak naik jambatan gantung.
Nasib aku lupa bwk cermin mata. gayat!!
kami.
kami dan SIL.
risau je aku tgk amsyar kat jambatan ni.
Pergi ladang teh tapi hujan. Frust!!
Dalam bilik. Geram la ng amsyar masa ni.
model comel.
amsyar dan ibu.
comelnya..geram!! HAHAHA
depan bilik.
kami!!
SILS, me and amsyar.
kami lagi!! *muntah!*
nah baldi.. hahaha *muntah kali kedua*
Dik, cepatlah lahir, rindu abang ko time debab macam ni.
Keluarga bahagia. Amin. :-)
macam ni pun bolehhh!! hahaha
kami lagi..wakakaka
main playground.
Apa ntah nama tmpt ni. Tapi tak dapat dekat ng lembu. Salah timing.
loving kan??.. hahaha
ibu, amsyar dan wan.
tgk kura-kura. Poyo jee..
tanda amaran feveret.
strawbery segan. mati tak mau.
bertapuk di celah bunga. *Bertapuk=menyorok*
Masa ni kereta buat hal. Leh senyum2 lagi kan..padahal..

Tinggi-tinggi gunung Kinabalu,
Tinggi lagi sayang sama kamu,
Biru-biru hujung Kinabalu,
Tengok dari jauh,
Hati saya rinduuu... 

Kinabalu letak di Kundasang,
Banyak sayur boleh pilih-pilih,
Apa guna pergi luar negeri, 
Naik Kinabalu,
Hati saya rinduuuu...


*serius rinduuuuuuuuuuuuuuuu.. I LOVE SABAH!!! *