Klik utk belanja Amsyar

Khamis, 12 September 2013

Anak lelaki atau Perempuan?

Aku rasa kan 90% orang yang dah ada anak perempuan mesti nak anak lelaki kan?. Macam tu lah sebaliknya. Macam mak ayah aku dulu. Empat orang anak mak ayah aku perempuan sorang jee lelaki. Tu pun pas mengandung kali ketiga baru dapat. pastu dah tak dapat-dapat. Yang nombor empat ng lima pun perempuan. Aku ingat lagi, mak ng ayah aku ingat adik aku yang nombor lima tu lelaki sebab lasak dalam perut. Aku pun tak tahu mak aku ada scan ke tak. Ke diorang pi klinik gomen je kan. Maklumlah masa tu bukan berduit sangat pun..

Tapi lahir-lahir tengok perempuan. Terima je kan. tak adalah aku tengok mak ayah aku sedih ke apa. Sayang lagi adalah. Sampai sekarang pun manja bukan main. Tapi memang lah dalam hati mengharap anak lelaki lagi kan. Agaknya laaa... hahaha

Bila aku mengandung dan anak aku lelaki, iaitu amsyar, mak ayah aku suka nau. Adik beradik aku pun. Sebab kan family kami kekurangan lelaki. Harapkan ayah dan adik aku Boy tu jee.. *powerkan aku*

Bila aku mengandung kali kedua, aku tak lah harap sangat perempuan. Cuma kalau ada rezeki Allah nak bagi, aku terima dengan gumbiraaa!!. Ada lah juga aku geng kan. Dah dapat sepasang memang seronok. Tapi aku ng suami tak kisah pun..lelaki kee perempuan keee..terima jelah kan.. aku dah scan dan dah comfirm, It's Boy!!.. HAHAHAHAA

Tapi kan bila orang tahu aku akan dapat anak boy lagi, diorang rasa macam aku sedih pulak tak dapat girl. Antara ayat2nya.. " takpelah.. lelaki pun ok juga".. whattt??.. apa maksud.. "takpelah" tu kan??.. aku tak rasa sedih, kecewa pun. Aku ok jee..tujuan aku nak tahu gender tu sebab senang aku nak beli brg baby sebenarnya. Kalau tahu girl, aku belilah baju girl2 sikit..kalo boy.. baju amsyar mmg byk dah..tambah sikit2 jee..bukan sbb apa kan..

lagipun aku kena ingat niat aku masa nk mgandung dulu.. masa aku belum mengandung, aku minta kat Allah, yang aku nak mengandung sebab nak bagi amsyar "kawan". Bila ada adik, ada lah dia kawan kan. Tak adalah main sorang-sorang2 kan. Kesian dia. Sekarang pun asyik mengadu kat aku lambatnya adik nak lahir..amsyar nak kawan dengan siapa ni bu... so, niat tu kena betul kan. Jadi bila Allah bagi aku anak lelaki lagi, aku redha dan terima dengan hati yang sangat2 gembira. Tercapai juga niat aku nak bagi amsyar kawan kan. *berapa banyak kan..kan??..*

Amsyar pun suka bila tahu dia nak dapat adik lelaki. Sebab memang betul-betul geng dia lah kan. Dia kata kalau girl bosan. Asyik main masak-masak jee.. ini pengaruh cerita upin ipin lah ni. Kan Mei mei asyik main masak-masak je. Orang lelaki mana nak main masak-masak kan. Hahaha..

*kan lagi..kan??kan???*

Lagipun baju amsyar banyak. Ada tu baru pakai sekali dah tak muat. Sayang kan. Pastu, kasut2 amsyar banyak kot. Aku baru cek tadi. kasut baby jee ada 4 pasang. Kalau tak adik yang pakai siapa kan. Kalau anak perempuan sah-sah kena beli baru. Jimat dah di situ. Dengan seluar lagi. Memang bersyukur sangat. Yelah, ekonomi pun bukannya stabil sangat. Kami kahwin pun baru tiga tahun, masih di awang-awangan lagi. Tunggulah Insha Allah lima tahun mungkin dah betul-betul stabil baru usaha nak dapat girl pula. itu pun kalau Allah izinkan.

Lagipun, kalau anak girl ofkos lah kena belikan rantai..gelang kan. Tak kan anak orang pakai anak kita tak. Sekurang-kurangnya ada lah seurat kan kat badan. Ni anak lelaki tak payah apa-apa pun. Paling pun jam je aku belikan. Hahaha. Memang saving betul.. *alhamdulillah*  hahaha.. aku memang dah fikir habis-habisan tau. Ada sebab lah Allah bagi kan. Mungkin kita rasa kenapa macam ni..kenapa macam tu.. tapi bila kita fikir baik-baik dan sewarasnya, ada baiknya. Macam aku kan, takkan aku tak belikan anak aku gelang, rantai kan. Walaupun aku bukannya suka barang kemas pun. Tapi kalau anak orang pakai, tak kan anak ko takder..atleast seurat.

Insha Allah kalau ada rezeki, adalah kan. Kalau tak ada, aku ok jee..terima atleast ada zuriat penyambung generasi. Yang penting keturunan suami aku sebab pangkal nama diorang ada AWANG kan. Atleast ada juga yang akan teruskan nama tu. Tak ada lah aku stress kan kalo tak ada anak lelaki. So bersyukur lah pada Allah. Kalau tak dapat DAYANG pun aku tak kisah.. nnti Insha Allah adalah cucu aku yang guna nama DAYANG.. yang penting AWANG tu..kalau tak ada anak lelaki, habis macam tu jelah nama AWANG tu.. DAYANG pun ilekk lah terusss..

Moral of the story, kita mmg leh merancang..buat plan sebaiknya tapi jgn lupa Allah adalah sebaik-baik perancang dan Dia lagi tahu apa yang terbaik tuk kita. Jangan bersangka buruk dengan Allah. yee kawan-kawan :-)

1 ulasan:

  1. Anak sy pon dah 2 boy. Skrg peggy anak ke3, anak yg 2 org ni mmg nak boy jgk sbb boleh geng dgn diorg. Sy pon xkisah. Yg penting anak sihat.

    BalasPadam